Насловна / Вести / Странски фирми сакаат да го прават Панорамското тркало

Странски фирми сакаат да го прават Панорамското тркало

Panoramsko-trkalo-Massabni-viz0102
Тендерот за избор на фирма изведувач која ќе го изгрaди Панорамското тркало во Скопје е во тек.

Директорот на ЈСП, Мишо Николов, вели дека интерес пројавуваат како домашни така и странски фирми. Тендерот треба да заврши за околу еден месец, по што ќе биде избрана фирмата што ќе ги изведе градежните зафати. Проектот е финансиска инвестиција на ЈСП, за што во рок од пет години ќе бидат издвоени околу 12 милиони евра. Парите ќе бидат обезбедени од буџетот на претпријатието и од донации со домашни и приватни фирми.

Панорамското тркало треба да се издигне на нов мост преку реката Вардар во центарот на Скопје. Предвидено е да има 30 венецијански гондоли, секоја со капацитет за осум возрасни и две деца. Корпите за седење ќе се издигнуваат до максимална височина од 73 метри, додека дијаметарот на тркалото треба да биде 57 метри.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top