Насловна / Вести / Стан во Москва – со мал буџет до одличен резултат

Стан во Москва – со мал буџет до одличен резултат

Интересен стан од 40 квадратни метри, со минимални вложувања е реновиран и опремен со vintage предмети и мебел од бувљак и интернет аукции. И сето тоа со одлични дизајнесрки решенија на ентериер и ретро стил.

1

Со идеја мал стан во Москва да го реновираат на начин кој нема да бара големи инвестиции, бирото INT2 Architecture изработиле проект кој комбинира различни стилови, материјали и начини на користење на просторот на оригинален и интересен начин.

2

Бидејќи станот е првенствено наменет за изнајмување, било потребно да се организира функционален распоред во расположливиот отворен простор, кој ќе ги задоволи потребите на станарите и ќе им обезбеди доволно приватност.

Едностраната ориентација на прозорците ја условила целокупната организација на просторот и неможноста за поставување преградни ѕидови, па така станот од 40 квадратни метри е организиран како отворена гарсоњера, со ентериерски решени микро единици.

3

На самиот влез, гардеробер од половни метални ормари е неочекуван избор за станбениот простор, навестувајќи индустриски стил во уредувањето на ентериерот. Просторот на влезниот ходник продолжува до зоната на дневната соба со две тапацирани фотелји и ТВ комода.

Одделен со полица за книги како преграда од дневната соба, во продолжение на просторот се наоѓа просторот за спиење. Опремен е со удобен француски кревет и минимум потребни детали.

4

Грубо малтерисани ѕидови обоени во сиво и бетонски таваница го обединуваат целиот простор,во контраст со светлите бои на текстилот и дрвениот под.

Наспроти делот за спиење, се отвора највпечатливиот дел од станот – просторот за кујна со трпезаријата.

5

Комбинацијата на различни стилови, различни материјали, стари и нови елементи, направила единствена фузија, елегантно интегрирана во простор кој е удобен за престој и опремен за модерно секојдневие.

Современата бела техника е вградена во доминантнатниот централен кубус направен од дрво, стакло и метал, во која се наоѓа и бањата. Хромирани кујнски елементи, слични на оние што се користат во професионални ресторани, вклопени се со дрвени гајби и жичени елементи за складирање.

6

Детали како стаклени облоги на ѕидот на кујната, ретро метална расвета, метални полици со модерни кујнски помагала, видливи инсталации, зборуваат за внимателно осмислен дизајн, кој подеднакво ги зема предвид естетските и функционалните компоненти.

7

Ограничениот буџет за опремување на станот ги навел архитектите да ја надополнат својата визија за ентериерот со парчиња половен мебел и детали кои совршено ќе се вклопат во целината, а кои ги нашле на локалните бувљаци или на интернет, на разни продажни сајтови и аукции.

Во централниот дел на станот сместена е трпезариска маса со метална конструкција и четири различни дрвени столчиња, на сите добро познати како тренд од минатото.

8

Над масата, на плафон од натур бетон, како карактеристичен акцент на ентериерот, и детал кој ја отсликува целата дизајнерска идеја, вниманието го привлекува ретро кристален лустер.

Уште еден старински елемент, кој ја добил својата нова употребна вредност во овој стан е машината за шиење, популарната сингерица, која е поставена во бањата како постамент за вградениот мијалник.

9

Концептот на заштеда со комбинирање на стилови, постигнат е и преку завршната обработката на ѕидовите и подовите, постигнати со минимална инвестиција. Груби ѕидни површини, боени без претходно глетување, едноставен дрвен под и видливи електрични инсталации,

Со оригинален дизајнерски пристап, добиено е максимално искористување на просторот и единствен амбиент кој ги зачувува елементите од минатото, без компромиси со комфорот.

10

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top