Насловна / Архитектура / Стаклена кула во Милано која ги почитува принципите на кружна економија

Стаклена кула во Милано која ги почитува принципите на кружна економија

Изградена според принципите на кружната економија, оваа интересна стаклена кула во срцето на Милано припаѓа на однапред дефиниран проект за реконструкција на целата област.

Milano

Дел од планот за урбана реконструкција за создавање на новиот милански кварт Porta Nuova е резервиран за исклучително интересен концепт – стаклена кула, односно кула од дури 26 ката. Специфичната геометрија на проектот му го дала името „Glass Splinter“, со оглед на тоа што објектот се стеснува во јужниот дел, а има и круна на врвот, што е продолжение на западната фасада.

Интересна работа за овој дел од кулата е тоа што круната буквално штрчи 19 метри над последниот кат, што не само што го подобрува нејзиниот асиметричен состав, туку и ја прави оригинална градба на самиот почеток што никого не остава рамнодушен.

Milano1

Фасадите се направени од тројно застаклени панели со високи перформанси, комбинирани со фотоволтаични панели, систем за греење и ладење како и целото LED осветлување контролирано со сензори за дневна светлина. На овој начин се овозможува оптимална контрола, а со тоа и намалување на вкупната потрошувачка.

Milano2

Кулата е всушност одржлив и иновативен модел на градба, кој вклучува употреба на сертифицирани материјали, се во согласност со принципите на кружна економија. Сите употребени подигнати или таканаречени пловечки подови се направени од италијанска компанија фокусирана на зачувување на природните ресурси и ограничување на влијанието врз животната средина.

Milano3

Овие подови се направени од рециклирани и сертифицирани материјали, а со тоа ги исполнуваат високите стандарди и придонесуваат за постигнување нивоа на речиси нула потрошувачка на енергија во зградата. Затоа, со право може да се каже дека ова е првата кула во Италија која ги исполнува барањата на европската директива, односно обезбедува рамнотежа меѓу произведената и потрошената енергија со намалување на потребите од енергија за цели 75 отсто во однос на најновите деловни згради во Милано.

Покрај оригиналните подови, треба да се споменат и пловечки панели кои исто така нудат одлична топлинска изолација и носивост, удобност при одење и леснотија на отстранување и замена на поединечни елементи.

Milano4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top