Насловна / Екологија / Словенија и Бугарија на суд поради отпадот

Словенија и Бугарија на суд поради отпадот

LUXEMBOURG : Institutions Europeennes + Ville
Европската комисија одлучи да ги изведе Словенија и Бугарија пред Европскиот суд на правдата, поради непочитување на прописите на ЕУ во врска со складирањето на отпадот, со што го загрозуваат здравјето на своите граѓани и животната средина. Словенија, и покрај ветувањата, не санирала две депонии со опасни материи од металуршко-хемиската индустрија „Цинкарна Целје“.

Бугарија пак, ниту по четири години од истекот на рокот не успеала да ги затвори депониите што не се во согласност со стандардите на ЕУ. Европската комисија во јануарскиот пакет одлуки за кршење на европските прописи, донела вкупно 134 одлуки, од кои седум се однесуваат на изведување на земјите членки пред Европскиот суд на правдата.

Извор: EurActiv

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top