Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / Пуштена во погон најголемата ветерна турбина во светот

Пуштена во погон најголемата ветерна турбина во светот

Vestas
Данската компанија Vestas, ја пушти во погон најголемата ветерна турбина во светот. Џиновската конструкција е висока 113 метри и поставена е во центарот за тестирање Естерилд во северозападниот дел на Данска. Моќноста на турбината V164 е осум мегавати. Користењето на една голема, наместо неколку мали постројки ќе ги намали трошоците за производство, тврдат од компанијата.

Се очекува сериското производство на овие турбини да започне во 2015 година. Најголемите досега поставени турбини се оние на Енеркон (7,5MW) и Самсунг (7MW).

Извор: AFP

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top