Насловна / Архитектура / Ремоделирање на околината на коридата во Сан Хуан, Шпанија

Ремоделирање на околината на коридата во Сан Хуан, Шпанија

Архитектонското студио Рамос Алдерете како првонаграден проект на јавниот конкурс делумно финансиран со европски средства,  беше избран да ја изведе обновата на околината на Коридата во Алказар де Сан Хуан, град во областа Кастиља ла Манча, Шпанија.

5 6 12

Проектот имаше за цел реконструкција и ревитализација на партерот, кој што бил во прилично детериоризирана состојба. Програмскиот зафат е позициониран помеѓу плоштадот и напуштеното парковско зеленило, на површина од околу 20.000 m², околу коридата. Важен простор во меморијата на граѓаните на Алказар де Сан Хуан и место кое е граница помеѓу градското ткиво и неговите тактилни зони, од една страна опкружено со паркови, спортски објекти, од друга страна со густо урбано ткиво.

Проектот спроведен од Рамос Алдерете се обидува да ги врати одмереноста, идентитетот и карактерот на тој недефиниран јавен простор, создавајќи привремена платформа што овозможува поттикнување на социјалната компонента меѓу корисниците и обезбедува обединување на целиот урбан блок.

Проектот се реализира за да се намали претставата за недефинирана пространост благодарение на различните и суптилни третмани на тротоарите кои се организирани со помош на серија концентрични елипси дефинирани со нов прстен обиколен со повеќе од 200 тополи, нова зелена монументалност која се регенерира.

Зелениот прстен е визуелна, функционална референца, а воедно и структурен елемент кој ги организира сите интервентни објекти. Од птичја перспектива, формата потсетува на планета со прстени и сателити, мали градинарски површини, кои повикуваат да се биде и да се запознае другите.

Сепак, тоа е место со одредена репрезентативност: во центарот на просторот стои Плаза де Торос, без единствена архитектонска вредност надвор од неговата форма, но силно втемелена во меморијата и локалната култура. Тоа е и еден од влезовите во општината низ кој често поминуваат речиси сите граѓани на Алказар. Се граничи со паркот Алсис, авенијата и општинскиот базен од едната, а  со ниска станбена структура од другите две страни.

Целта на проектот, во реалноста, беше обновување на тој простор, речиси напуштен, за луѓето: и на функционално ниво и на евокативно или идентитетско ниво, способно да ја преуреди околината со малку елементи со оглед на тесниот расположлив буџет, но предлагајќи простор со силен препознатлив карактер.

Патеките за социјализација и паркирање и централниот прстен се направени со сив цемент обезбедувајќи суптилни промени на тротоарот без губење на неговата униформност. Челичните плочи цртаат концентрични кругови на плоштадот и прстенот на дрвјата, намалувајќи го обемот на урбаната платформа во човеков размер.

Околу коридата, е позициониран прстен од тополи и воедно опфаќа заграден простор од привремени репетитивни вертикало, чиј центар е самата арена. Овој прстен потсетува на авениите кои ги раздвојуваат култивираните полиња во околината и е прошетка и место за рекреација. Булеварот, со својата закривена геометрија, му обезбедува контекстуален дијалог на објектот со градот, враќајќи му го достоинството и единството.

Зелената колонада ги обединува разновидните случувања и му дава на плоштадот вегетативно руво што ги опфаќа и дефинира урбаните простории со еден единствен гест на моќна геометрија. Тој магичен прстен содржи сè: го решава односот со околината, со објектот и  со паркот.

3 4 10 9 8

Централниот прстен не е само визуелна или функционална референца, туку и главна инфраструктура на урбаниот простор, дистрибуирајќи ги оттаму сите главни капацитети, како што се собирање на дождовница, електрична енергија или наводнување, искористувајќи го фактот дека таму е повеќе вегетација. е концентриран.

Сателитите околу овој прстен содржат острови каде што секој може да се пронајде: деца кои играат, татковци и мајки разговараат, постарите лица кои вежбаат гимнастика… Овие сателити се уредени и обоени во доминантна боја во вегетацијата, урбаната опрема, тротоарот… создавајќи поинтимни универзуми за интимни средби.

Проектот сè уште е во тек: архитектурата никогаш не завршува. Лисјата на дрвјата добиваат прекрасни и изненадувачки нијанси. Тополите засадени во зима кои изгледаа само како тенки стебла растат брзо, но во исто време побавно отколку што би сакале, лекција, за која сме благодарни, на природата наспроти непосредноста на културата и денешницата: како потсетник за она што е важно. Сега проектот му припаѓа на времето и луѓето.

2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top