Насловна / Арт и дизајн / Рачно укресени велигденски јајца

Рачно укресени велигденски јајца

Динара Мирталипова е самоука илустраторка. Родена и израсната во Ташкент, Узбекистан, таа сега живее во снежниот Охајо. Динара студирала компјутерски науки на Државниот универзитет во Ташкент, но нејзината вистинска страст секогаш биле дезени и илустрации. Израсната во советско узбекистанска култура, Динара го населувала узбекистанскиот/рускиот фолклор кој сè уште има влијание врз нејзината работа.

2_resize

Како експресивен омаж на своето традиционално наследство, Мирталипова во своите дела ги вклучува узбекистанските фолклорни мотиви, што евидентно може да се примети во нејзината најнова колекција рачно насликани велигденски јајца.

1_resize

Користејќи фина четка за сликање, Митралипова разубавила дрвени и порцелански јајца со дизајни кои асоцираат на традиционалните занаети и обичаи на Узбекистан. Декоративните птици, украсните цвеќиња и стилизираните гранчиња со лисја што ја красат секоја елипсовидна фигура ја содржат нејзината карактеристична графичка естетика, со фасцинација од флората и фауната на нејзината татковина.

6_resize

Колекцијата на велигденски јајца е создадена во живописна и во исто време едноставна палета на бои, која првенствено се состои од неколку нијанси на црвена и темно зелена, кои се совршен контраст на црната или белата основа.

7_resize

8_resize

9_resize

10_resize

11_resize

12_resize

4_resize

5_resize

3_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top