Насловна / Архитектура / Приватна куќа која е и јавна библиотека

Приватна куќа која е и јавна библиотека

Овој објект од 72 метри квадратни е создаден за клиент кој има голема колекција книги и сакал простор за нивно складирање, како и целосно реновирање на куќата.

biblioteka

Главниот архитект Хироши Киношита и соработниците затоа предложиле куќата да стане не само место за складирање книги, туку и приватна библиотека која би можела да биде отворена за јавноста кога сопственикот ќе посака, пишува ArchDaily.

biblioteka1

Така, на влезот се поставени шест стаклени врати, кои овозможуваат приземјето да се користи како отворен простор – приемна соба или мала библиотека поврзана со аркадата.

Кружните клупи во приземјето можат да се користат во различни ситуации, додека целиот кат, по желба на клиентот, е пренаменет во една голема просторија, со што е искористена големата рамка на зградата.

biblioteka2

Покрај замената на опремата со најновите високоефикасни уреди, објектот е реновиран со минимални трошоци.

Градот Тотори во Јапонија изгоре во големиот пожар во 1952 година. При реконструкцијата е изградена огноотпорна градежна зона од двете страни на главната улица во населбата како прва мерка согласно Законот за подобрување на огноотпорните објекти, кој беше донесен истата година.

biblioteka3

Во исто време, во близина се изградени армирано-бетонски куќи со речиси ист стандард, а многу од нив постојат и денес. Оваа куќа е една од нив.

Висината на таванот на неговото приземје е 3,5 метри, исто колку и висината на аркадата, а на вториот кат 3,4 метри.

Овие мерки се речиси исти како оние во зоната на огноотпорни згради, а исто така се многу повисоки од висината на таванот на типична станбена зграда во модерна Јапонија.

biblioteka4

И дека овој објект не е наменет само за секојдневниот живот, тоа што сопственикот сакал да ги поддржи активностите за подобрување на неговата населба, па неговиот дом станал еден вид локално собиралиште на луѓе кои сакаат добро читање и разговори на литературни теми.

„Како алатка за градење заедница замислена од клиент, го проценивме овој потенцијал и проактивно го вклучивме во нашиот дизајн“, велат архитектите на Хироши Киношита и Асошиејтс.

biblioteka5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top