Насловна / Архитектура / „Потемкинови села“ – книга за архитектонските фалсификати

„Потемкинови села“ – книга за архитектонските фалсификати

Фразата „Потемкинови села“ која се користи како метафора за обидите за создавање на лажен впечаток,  потекнува од Русија и наречена е по војсководецот и кнез Потемкин, кој во време на  Руско-турската војна  (1787-1792) бил намесник на новоосвоените краеви (Крим и други територии северно од Црно море). Со цел да и прикаже на Катарина Велика дека Русија цвета и напредува, во 1787 година тој наредил изградба на импровизирани кулиси на непостоечки села, со селани и стада, покрај рутата по која минувала царицата на својот пат кон Крим.

maxresdefault (1)

„Потемкинови села“  е насловена и книгата на фотографот Gregor Sailer, кој документира различни верзии на Потемкинови села кои постојат низ целиот свет – од репликите на европски градови во Кина, па до градови за тестирање на возила и сл. Неговите фотографии ни го доловуваат светот на реплики, копии и фалсификати. За жал, и кај нас не недостасува инспирација за проект од овој вид.

russia_4x5_012_ec

Castle_and_brewery_in_Kolín_2

germany_4x5_rgb_003_ws

DNDpMpGW4AA99s2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top