Насловна / Архитектура / Портрет – Борис Чипан (ВИДЕО)

Портрет – Борис Чипан (ВИДЕО)

Портрети – Борис Чипан, документарен серијал, Телевизија Скопје (1982)

„…По земјотресот Скопје имаше вистинска шанса да се обновии како град со видливи социјалистички пораки. Пред се, имаше урбанистички план на ниво на највисоките светски теории за урбанизмот, при што учеството во припремата на општествено – политичките работници имаше за цел да се вградат и социјалистичките компоненти на тој план. Во реализиацијата на тој план се случи и се уште се случува нешто кое може различно да се тумачи и за што вистината ќе ја каже дури иднината. Прогнозите беа за град од 350 илјади жители, што објективно одговараше и се уште одговара на просторот на Македонија…“

Испрати коментар

Scroll To Top