Насловна / Архитектура / Подземен премин на брегот во Котор

Подземен премин на брегот во Котор

Локацијата на објектот е во Котор, под магистралниот пат Котор – Херцег Нови, а во неговата изградба вложени се 1.6 милиони евра.

DCIM100MEDIADJI_0758.JPG

Влезовите во подземниот премин се од правец на пристаништето и од правец на Стариот град. При нивното позиционирање посебно внимание е посветено на насоките на движење и фреквенцијата на преминување на сообраќајницата, како и на постојната распределба на инсталации.

4 (1)

Архитектот Драгутин Дубљевиќ, авторот на проектот, влезот од правец на брегот го проектирал како просторен репер, која е обликуван со нагласена настрешница и ги насочува туристите кон Стариот град. Влезот од правец на Стариот град е целосно лишен од надземни структури за да се избегне нарушување на погледот кон градските бедеми.

Подземниот преминот е опремен со електрични ескалатори и специјални лифтови за луѓе со  инвалидитет.

0 6 (1)

Со овој премин е регулиран пешачкиот сообраќај, што претставуваше проблем во овој дел на Котор и го оневозможуваше континуираното одвивање на сообраќајот на возила и пешаци во потесното градско подрачје, особено во летните месеци кога поради пристигнувањето на голем број крузери, предметната локација е дополнително оптоварена со туристи од крузрите кои сакаат да имаат поблизок контакт со Стариот град и неговите знаменитости.

1 (1) 8 (1) 7 (1) 01

Испрати коментар

Scroll To Top