Насловна / Вести / „Подемот и падот на Скопје“, дигитална изложба на Државниот архив во МСУ

„Подемот и падот на Скопје“, дигитална изложба на Државниот архив во МСУ

Со низа културни настани на повеќе локации во градот Министерството за култура, со проектот „Скопје во пет и седунаесет“ ја одбележа 60-годишнината од катастрофалниот земјотрес што го погоди Скопје на 26 јули 1963 година.

Во рамките на манифестацијата во Музејот на современата уметност (МСУ) во Скопје вчера се отвори дигиталната изложба на Државниот архив „Подемот и падот на Скопје“ преку фотообјективот на Киро Георгиевски, кој бил вработен во Градското собрание во 50-тите години на 20. век.

Видеоматеријалот содржи над 300 фотографии и документи за денот на земјотресот и за сите случувања до крајот на годината – доаѓањето на армијата, обновата на градот со донации од југословенските републики и од целиот свет, деновите на солидарноста и сите официјални посети на државни претставници.

4H5A2168 4H5A2169 4H5A2170 4H5A2200 4H5A2195 4H5A2176 4H5A2177 4H5A2172 4H5A2174 4H5A2178 4H5A2180 4H5A2182 4H5A2185 4H5A2190 4H5A2186 4H5A2327 4H5A2458

фото: КИРО ПОПОВ

Испрати коментар

Scroll To Top