Насловна / Архитектура / Платформи за живот покриени со автохтон камен на Брач

Платформи за живот покриени со автохтон камен на Брач

Како да се создаде простор за живеење на падина каде што сонцето патува зад нас, а погледот на морето е на спротивната страна? Одговор на ова прашање побарала сплитската архитектонска фирма Биро Лукшиќ, проектирајќи ги куќите MKNK во Сутиван на Брач.

1_resize

Според зборовите на главниот архитект Берислав Лукшиќ, со користење на основни проектантски алатки и почитување на пронајдените природни елементи, сонцето и морето, секоја од двете парцели добила полувкопана Платформа за живот.

2_resize

3_resize

Тераса покриена со базен

Секоја платформа содржи гаража и влезен двор со скали, додека на својата површина добива базен поставен покрај источниот граничен ѕид поради интимност, оставајќи отворен простор кој останува недефиниран се додека компатибилната куќа со сите нејзини функционални целини не се спушти на Платформа.

4_resize

Куќата на МК Платформата се спушта во вид на единствен волумен со додаток на тераса што го покрива базенот и се потпира на соодветниот источен граничен ѕид, објасни Лукшиќ претставувајќи го проектот во ArchDaily.

5_resize

Положбата на куќата на платформата ја дефинира јужниот двор ограничен со бразди од ископаниот терен, врамениот покриен пролаз и северната тераса со поглед на морето.

Станбените простори се наоѓаат на приземје, а на првиот кат има четири спални соби со свои бањи.

6_resize

7_resize

Северна тераса со поглед на море

Куќата на NK Платформата се спушта во два волумена, од кои првиот содржи станбени простори, а вториот три спални соби со свои бањи.

10_resize

Се потпира на првиот волумен и поврзаниот источен граничен ѕид и го покрива базенот. Волуменската композиција ја дефинира јужниот двор, врамен пролаз со базенот и северната тераса со поглед на морето.

14_resize

Со самото ова, секој базен е присутен во секоја зона на станбените простори на соодветната платформа – во јужниот двор, во покриениот пролаз со надворешното проширување на внатрешните станбени простори и на северната тераса.

8_resize

Во проектирањето на двете куќи е применет архетипскиот двоводен кров со цел да се задоволат пропозициите на архаичниот просторен план и конзерваторската заштита на зоната во која се наоѓаат.

9_resize

Камен од сопствениот каменолом

Облагањето со камен се должи вели Лукшиќ, што во овој случај желбата на инвеститорот била што повеќе да го искористи каменот од сопствениот каменолом (Аворио), кој на тој начин станал најповолна облога за сите површини.

16_resize

Покрај примарната функција на домувањето, односно туристичката експлоатација, куќите со својот изглед и материјализација служат и како презентација на каменот како производ, објаснува сплитскиот архитект Лукшиќ.

12_resize

13_resize

18_resize

19_resize

01_resize

02_resize

03_resize

04_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top