Насловна / Архитектура / „Овде и на друго место, материја и време“ – изложба на архитектонското студио РЦР

„Овде и на друго место, материја и време“ – изложба на архитектонското студио РЦР

Музејот Soulages, во режија на Беноа Декрон, ја претставува изложбата „ Ici et ailleurs, la matière et le temps / Овде и на друго место, материја и време“ во чест на архитектите на музејот, RCR архитекти. Изложбата, која ќе биде отворена за јавноста до 7 мај 2023 година, претставува исцрпна рекапитулација на работата на архитектите, презентирајќи преку широк спектар на медиуми, вклучувајќи колекција на модели, планови, скици, идеограми и фотографии од нивната триесет годишна работа.

17-copy-0 16-copy-0 15-copy-0 13-copy-0 11-copy-0 10-copy-0

Изложбата се задржува околу три репрезентативни тенденции од траекторијата на архитектите, пејзажот, архитектурата и дизајнот. Заедно, со изложбата претставени се и интеракции со дела кои служеле како инспирација за креативниот процес на RCR, како што се оние на Доналд Џад, Џоан Миро, Клауди Казановас, Леончи Куера, Пјер Соулаж, Салвадор Дали и Антони Гауди.

Музејот Soilages е изграден од 2010 до 2014 година, по успехот на меѓународниот натпревар (2008), од страна на каталонските архитекти RCR: Рамон Вилалта, Карме Пигем и Рафаел Аранда.

 

22  21

Изложбата на делата на архитектите започна во 2020 година со инаугурацијата на колекцијата „Центар Помпиду“ во Париз во Музејот на националната уметност. Изложбата на музејот Soulages е продолжение на оваа авантура, во која, покрај изложувањето на дел од колекцијата претставена во центарот Помпиду, е придружена со нови и идни проекти, создавајќи врска помеѓу веќесработеното и она што ќе се направи во иднина.

Оваа изложба е ретроспектива на  врската воспоставена помеѓу уметникот Пјер Соулаж и Рафаел Аранда, Карме Пигем и Рамон Вилалта, основачи на архитектонското студио.

„Музејот Soulages, е конструкција на која се издигнуваат паралелепипеди челик Кортен. овој челик; се протега на север од градот Родез: „музеј во градина“, како што посакал сликарот Пјер Соулаж, кој го избрал како рамка за неговите дела, за да ги подобри своите колекции. Неговата изградба беше искуство на средби и размени меѓу активниот уметник и архитектите, пренос. Музејот RCR Soulages стана високо ценета средба за љубителите на современата архитектура.»

Беноа Декрон, главен куратор за наследство и Директор на музејот Soulages.

 

1-copy-0

2-copy-0

„Збирката на презентираните проекти говори за фундаменталните и карактеристични одлики на архитектите, односно за есенцијалноста на архитектонскиот пристап и нераскинливата врска со природата во нејзината најширока смисла (пејсаж, небо, вегетација, воздух, итн. .), но и на големата разновидност на работата, која опфаќа области кои ги надминуваат самата архитектура и пејзажот.»

5-copy-0

4-copy-0

Развојот на изложбата се одвива во три простори. Првиот, кој се наоѓа под фоајето, е резервиран за проектот Музеј на Soulages, со соодветните модели, развојни прикази и проекции. Во следниот простор, каде се претставени, дизајни, референци, размислувања во фокусот околу  локалните шуми и пејсажи. Конечно, одбележувајќи го патувањето низ времето што го доживува ова архитектонско студио како, трети дел од изложбата, сместен зад транспарентна завеса, ги претставува идните проекти на архитектонското студио.

9-copy-0

8-copy-0

Испрати коментар

Scroll To Top