Насловна / Вести / Отворени предавања за енергетска ефикасност

Отворени предавања за енергетска ефикасност

solarenergypanels
Денес во Охрид се одржуваат отворените предавања за енергетска ефикасност (ЕЕ) и обновливи извори на енергија(ОИЕ), кои се дел од третата активност на проектот „Зголемување на енергетска ефикасност и искористување на обновливи извори на енергија во прекуграничниот регион“ кофинансиран од Европската Унија како дел од ИПА програмата за прекугранична соработка помеѓу Република Македонија и Република Албанија.

Актуелната тема на настанот, организиран од МАЦЕФ, привлече голем број посетители, а особен интерес покажаа граѓаните, претставниците на општините, претставници на малите и средни претпријатија и претставници на локалните институции од Југозападниот плански регион на Република Македонија.

Целта на предавањата е присутните да се информираат за можните начини на заштеда на енергија во домаќинствата, претпријатијата и градежните објекти, исто така да се запознаат и со придобивките од примената на обновливите извори на енергија.

Veternici za struja
Истакнати професори од три технички факултети во земјава пренесоа подетални информации за енергетската ефикасност и обновливите извори на енергија.

Професор д-р Тодорка Самарџиоска, од Градежниот факултет во Скопје, одржа предавање на тема „Материјали и методи за ЕЕ во градежни објекти“ , професорот д-р Славе Арменски, од Машинскиот факултет – Скопје, го збогати настанот со своето излагање на тема “Совети за ЕЕ и ОИЕ наменети за граѓаните и мали и средни претпријатија“, а професорот д-р Арсен Арсенов, од Факултетот за електротехника и информациски технологии– Скопје,  ги запозна присутните со ЕЕ во осветлувањето, придобивките од искористувањето на сончевата енергија за добивање на електрична енергија со поставување на фотонапонски системи и со искористувањето и придобивките на ветерот со примери од нашата земја.

Еден коментар

  1. Џабе, предавања, обуки, субфенции кога од загадениов воздух неможе сонцево пројде

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top