Насловна / Арт и дизајн / Осум тони челик за најголемиот Дедо Мраз на светот, висок 21 метар

Осум тони челик за најголемиот Дедо Мраз на светот, висок 21 метар

Како и многу други градови низ светот, Агуеда во Португалија овие денови го дочекува празникот на раѓањето на Исус Христос со поставување бини на градските плоштади и раскошни божиќни украси на улиците.

Сепак, она што ја издвојува оваа општина со помалку од 50.000 жители е тоа што Агуеда може да се пофали со најголемата статуа на Дедо Мраз во светот – официјално потврдена од Гинисовата книга на рекорди од 2016 година.

д2

Осветлен со повеќе од 250.000 LED светилки

Иако жителите на ова гратче веројатно никогаш, или барем многу ретко, не гледаат снег дури ни во текот на зимата, атмосферата што Агуеда ја зрачи секој декември оттогаш се издвојува во божиќниот пејзаж составен од помалку или повеќе очекувани симболи на секој чекор.

А тоа е токму затоа што градските челници одлучиле да одат „на големо“, а жителите и посетителите на овој град и во текот на актуелната празнична сезона имаат можност да го видат и да му се восхитуваат на 21-метарскиот Дедо Мраз во седечка положба, осветлен со повеќе од 250.000 LED светилки.

д1

Како што објави TheMayor.eu, статуата, изградена од осум тони алуминиум и челик, приближно одговара на големина на седумкатна зграда, а сместена е на плоштадот Први мај, на десниот брег на реката Агуеда, и тамо ќе биде до јануари 7. јануари 2024 година.

д3

Еден град, два божиќни рекорди

А со цел да најдат некоја внатрешна рамнотежа, посетителите на Агуеда во овој град можат да го видат и најмалиот Дедо Мраз на светот, кој се наоѓа на само двесте метри од грандиозната статуа, во просториите на локалната туристичка организација.

д4

За време на работното време на канцеларијата, луѓето имаат можност да погледнат микроскулптура со вреќа, создадена од британскиот уметник Вилард Виган. За да ги цените сложените детали за овој Дедо Мраз, треба да го погледнете под микроскоп, бидејќи тој е голем колку точката на крајот од оваа реченица.

Испрати коментар

Scroll To Top