Насловна / Архитектура / Облакодер на МВРДВ во Данска – Sky Village

Облакодер на МВРДВ во Данска – Sky Village

Преку создавање на кула, која има структурална мрежа, можно е да се замисли која било конфигурација, и таа да се интегрира во објектот. Структуралната единица од мрежата, со димензии 7,8 x 7,8 метри, претставува одлична единица која е соодветна за паркирање, домување, администрација(канцеларии) итн. Во неа може да се сместат голем број станари, на пример млади луѓе кои сакаат да живеат во близина на динамичноста на градот. Единиците, исто така, може да се спојуваат и да формираат поголеми места кои ќе соодветствуваат на поголеми станови, хотелски соби или канцеларии. Мрежата е организирана околу централното јадро со лифтови и скали, додека централното јадро е поделено на три поединечни јадра кои самостојно ќе им служат на становите, канцелариите, хотелот и ресторанот.

1-oblakoder-danska-mvrdv

Ваквиот концепт со интегрирање на повеќе намени, бара и слична околина, да се интегрираат повеќе намени. Тоа доведе до креирање на еден формален плоштад со шопинг центри за жителите и ресторани за канцелариските работници од едната страна, а од другата страна се наоѓа најдолгата клупа во земјата каде се мешаaт децата и родителите, вработените, постарите лица итн.

2-oblakoder-danska-mvrdv

Објектот претставува комбинација на околните ниски структури кои се користат за домување и силниот изглед на блоковите што се неоѓаaт покрај главната улица. Обликот на волуменот запазува околните објекти да не бидат под сенка, и да ги имаат истите визури како и претходно. На ваков начин вертикалното село оживува.

3-oblakoder-danska-mvrdv

4-oblakoder-danska-mvrdv

5-oblakoder-danska-mvrdv

6-oblakoder-danska-mvrdv

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top