Насловна / Архитектура / Објектот на „Кока-Кола“ во Берлин доби сертификат за енергетска ефикасност

Објектот на „Кока-Кола“ во Берлин доби сертификат за енергетска ефикасност

Објектот на компанијата „Кока-Кола“ во Берлин го доби сертификатот „LEED gold“ за енергетско ефикасен објект, заради карактеристиките што истиот ги поседува. слика-1Специфичниот дизајн на објектот совршено се вклопува во средината каде што се наоѓа и го репрезентатира брендот на „Кока-Кола“ со употреба на црвени тули на фасадата. Овие ќерамички плочки се лесни за одржување, нема потреба за нивно префарбување и тие претставуваат целосно рециклирачки материјал.слика-2 Ваквиот пасивен соларен систем на фасадно обликување, постигнат преку неправилен растер на испакнати хоризонтални елементи во облик на буквата Ѕ, овозможува топлење на внатрешниот простор во зима и заштита од прекумерна сончева светлина во лето. слика-3 слика-4 слика-5

Објектот се загрева преку градскиот систем на греење со користење на обновливи извори на енергија, а со додавање и на соодветна термална изолација се овозможува заштеда на енергијата дури 10 процети од максималната германска регулатива за заштеда на енергија.

слика-6слика-7

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top