Насловна / Вести / Нов пристап во рециклирањето – од пластика до авионско гориво

Нов пристап во рециклирањето – од пластика до авионско гориво

gorivo-od-reciklirana-plastika

Инженерите од  Washington State University (WSU) најдоа нов начин за рециклирање на пластиката за добивање на корисно авионско гориво на база на јаглеводороди. Истражувачите примениле специфичен каталитички процес за да го трансформираат јаглеродот од пластичните полимери во структурата на јаглеводородите со карактеристики кои одговараат на гориво за авиони.

gorivo-od-reciklirana-plastika-tim

Во свет во кој побарувачката на горива постојано расте, а количината на отпад се зголемува, ова е секако многу вреден пронајдок. Иако методите што се развиени за оваа постапка на рециклирање сè уште се во зародиш, потенцијалот за комерцијализација е огромен.

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top