Насловна / Архитектура / Нов логистички центар во Малага

Нов логистички центар во Малага

Во 2018 година, студиото Систем Архитектура, на чело со Рафаел Уркиза Санчез, изврши обновување на заштитениот магацински простор на Васкез Молезун во кампусот Мајорал, во градот Малага.

Систем Архитектура, штотуку додаде сосед, за истиот бренд, создавајќи дијалог на размери и волумени помеѓу објектите. Логистичките потреби на новиот магацин бараа да се искористат 20 метри висина дозволена со прописите.

2

Близината до стариот волумен, кој беше висок само 11 метри, предизвика чезнеење по простори за приватност, генерирајќи заоблени панели за дефинирање на обвивката, која пак бараше пропустливост за да воспостави пријателски однос со соседниот објект.

5 6

Проектот ги презеде процесите на префабрикување и енергетска ефикасност како свои. Ја генерира идејата за ткаенини, или џиновски завеси, кои ја омекнаат волуметриската ротација на зградата благодарение на изградбата на фасадната обвивка со 5 големи сводови кои пак се поделени на низа помали лакови кои ја разводнуваат сликата на волуменот.

1 4 3

Цевчестата триаголна метална конструкција има греди кои се протегаат до 32 метри, а нејзината внатрешност вклучува спирални скали високи 16 метри. Фасадата висока 20 метри е составена од две кожи: внатрешната направена од проѕирен поликарбонат за да се постигне изолација и водонепропустливост и надворешната од микро-перфориран поцинкуван лим.

7 9 8

Водечката идеја на проектот лежи во урбаната имплементација во комплексот до постојниот магацин Васкез Молезун, рехабилитиран од истиот тим во 2018 година. Програмата за презервација на високи згради бара да се доведе новата зграда до 20 метри висока со површина од 15.000 метри фабрика. Тоа е масивен волумен многу блиску до постоечката зграда што мора да се третира со чувствителност за погодно да се интегрира со контекстот. Интеграција не само на урбано, туку и на концептуално ниво, барајќи заеднички јазик вкоренет во текстилната индустрија што ја претставуваат и двете згради.

12 14 7

Од оваа состојба се раѓаат двете движечки идеи на проектот:

  1. кршење на конвенционалната правоаголна призма за оваа типологија, заоблување на нејзините фасади и максимално одвојување од постоечката зграда за да се ублажи големата разлика во висината меѓу зградите и нивниот волумен.

2. потрагата со јазик што комуницира со оригиналниот габарит, истражувајќи го во овој случај концептот на транспарентност и непроѕирност.

 

5-те16 17 18 19

Сводовите што ги формираат 4-те фасади се поделени на низа помали сводови кои ја заматуваат ротантноста на големиот волумен што се создава, давајќи го конечниот изглед на зграда обвиткана во ткаенина исто како што направија уметниците Кристо и Клод во нивните уметнички изрази низ светот.

22 21 23

 

Од технички аспект, проектот се заснова на два фундаментални столба, префабрикацијата и енергетската ефикасност. Со исклучок на основата, целиот проект е префабрикуван во работилница и склопен на лице место.

Цевчестата метална конструкција е произведена во Лалин, Галиција, а нејзините греди кои се протегаат до 32 метри беа транспортирани до локацијата за прецизно склопување, вклучувајќи ги и спиралните скали високи 16 метри.

Што се однесува до фасадата висока 20 метри, таа е составена од две површини: внатрешната изработена од проѕирен поликарбонат што и дава изолација и водонепропустливост и надворешната од микро-перфориран цинк лим што дозволува природна светлина да помине низ,  притоа заштитувајќи го објектот од директно сончево зрачење со што се подобрува коефициентот на топлинска преносливост на фасадата. Комбинацијата на двете генерира природно осветлен внатрешен волумен по целата висина што ја намалува употребата на вештачка светлина на минимум и ја регулира енергијата на зградата.

 

Испрати коментар

Scroll To Top