Насловна / Вести / Номинирани седум „најпаметни“ градови за 2016

Номинирани седум „најпаметни“ градови за 2016

Организацијата ICF (Intelligent Community Forum) на 10. февруари ги најави Топ7 интелигентните градови во 2016 . Се работи за 14-та по ред годишна номинација на градови кои применуваат нови технологии во јавните сервиси и кои се посветени на одржливиот развој и запштита на животната средина. Оваа година  меѓу номинираните  се најдоа три градови од Канада, два од Тајван, и по еден од Германија и Нов Зеланд.  Интересно е да се спомене дека Германија и Нов Зеланд за првпат со свои градови се номинирани за титулата “најпаметен град“. Се работи за следните градови, по азбучен ред:

Hsinchu County, Taiwan

Hsincu naucen park Tajvan

Затоа што иновацијата е дел од секојдневниот живот во овој град. Во 1980 создаден е првиот научно технолошки парк кој вработува 150.000 луѓе и му носи приход на градот од 16 милијарди долари годишно.

 

Montreal, Quebec, Canada

Bolnica Montreal Kanada

Најголемиот град во Канада во кој с езборува француски направи неверојатна транзиција со која се ослободи од тешката индустија и ја трасираше економијата на чисти технологии, аеронаутика, ICT, здравствои здравствен туризам и сл.
Muelheim an der Ruhr, Germany

Milhajm nov kamp

Градот е посветен кон двојно намалување на штетните емисии во воздухот на половина до 2030, како и кон имплементација на нови одржливи урбанистички концепти.

 

New Taipei City, Taiwan

Nju Tajpej siti

Извонредна сообраќајна и информатичка инфраструктура која сериозно го подобрува квалитетот на живот на граѓаните.

 

Surrey, British Columbia, Canada

Surrey City Hall in BC Canada

Еден од најбрзорастечките градови во Канада, во кој секој месец се доселуваат околу 1000 нови жители. Но, наспроти овој тренд, со своите одржливи развојни политики успева да изведе успешна транзиција.

 

Whanganui, New Zealand

Wanganui Nov Zeland

Веќе осма година овој град ја спроведува својата ” Family-Friendly Strategy”, насочена кон зајакнување на здравствената грижа, бездедноста, животната средина и квалитетот на живот.

 

Winnipeg, Manitoba, Canada 

Winnipeg, Manitoba

Област богата со земјоделски и природни ресурси. Воспоставени се синџири за снабдување преку кои се создаваат композитни материјали за високата технологија базирани на материјали од земјоделството.

 

 

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top