Насловна / Вести / Нарцис – пролетен жолт цвет

Нарцис – пролетен жолт цвет

Нарцисот е повеќегодишно растение од родот Narcissus и фамилијата на луковични растенија, латинско име му е Amaryllidaceae.

4

Нарцисот има издолжени листови, во сино-зелена боја. Има единечни цветови, иако понекогаш едно стебленце дава два цвета.. Овие цвеќиња успеваат на Алпите, Карпатите и припаѓаат на алпско-медитеранската флора. Се одгледува како украсно растение, но ако не сте знаеле, нарцисот содржи одредени отровни материи, па затоа внимавајте кога го одгледувате.

5

Нарцис името го добил по Нарцис, син на грчкиот бог Кефис и нимфата Лириопа. Нарцис бил убав млад човек поради кој девојките страдале и често се убивале поради невозвратената љубов. Поради ова, Нарцис бил казнет со тоа што го видел својот лик на површината на езерото и се заљубил во себе. Тој овенал поради таа „љубов“ и на крајот се претворил во цвет.

1

Нарцисот цвета само од март до мај. Цветовите се во различни бои: бела, жолта, портокалова, а можат да бидат еднобојни или двобојни. Бидејќи имаат благ мирис и се привлечни, се користат во цвеќарството како резано цвеќе. Во вазни се ставаат само нарциси, бидејќи поради отровното дејство, нарцисите можат да бидат фатални ако додадете други цвеќиња во букетот.

6

Луковицитее од нарцис се садат наесен, така што се ставаат на длабочина двојно поголема од луковицата. Растојанието помеѓу две луковици треба да е околу 10-15 сантиметри. На луковиците им треба многу влага за да ртат и во случај на сушни денови задолжително полевајте ги.

3  2

Испрати коментар

Scroll To Top