Насловна / Вести / Најголем рудник за јаглен во светот

Најголем рудник за јаглен во светот

najgolem rudnik za jagledn vo svetot SAD

Три од десетте најголеми рудници за јаглен во светот се лоцирани во Powder River Basin во Wyoming, САД, додека во Кина и Австралија се лоцирани по два рудници рангирани во топ 10.

Najgolem rudnik za jaglen vo svetot 1SAD

Рудникот North Antelope Rochelle во Powder River Basin во Wyoming, САД,  е во моментот најголемиот рудник за јаглен во светот според проценетите експлоатациони резерви кои се околу 2,3 милијарди тони. Рудникот со површинска експлоатација произведува околу 100 милиони тони годишно, а отворен е од 1983 година. Се работи за јаглен со низок процент на сулфур односно под 0,2%.

На листата на 10 најголеми рудници за јаглен во светот, нема ниту еден со јамска експоатација, односно сите се со површинска експлоатација.

 

 

 

Испрати коментар

Scroll To Top