Насловна / Екологија / Северна Австралија ја крие најголемата са¬вана во светот

Северна Австралија ја крие најголемата са¬вана во светот

savanaafstralia.jpgВо
северна Австралија се наоѓа најголемата савана што денес постои во светот која
истовремено е и дом на најмногу диви животни и покрива област голема колку
Западна Европа, изјавија австрал
­иските истражувачи, пренесува Ројтерс.
Тропската област е долга 2.000 километри и според големината претставува една
четвртина од саваните што денес постојат во светот, откако во изминатите
децении дојде до целосно уништување на овие зелени зони во Јужна Америка,
Африка и во Азија .

 

 

 

 Објавено во број 102,  Вторник 17.03.2009г.

Испрати коментар

Scroll To Top