Насловна / Екологија / Островот Зира – концепт за потполна самоодржливост

Островот Зира – концепт за потполна самоодржливост

osrovzira.jpgКога ќе се спомене фразата “футуристички екоостров“,
Азербејџан сигурно не е првата мисла што ќе ви падне на памет. Но тоа
најверојатно ќе се промени кога ќе се реализира проектот за островот Зира во Каспиското
Море. Урбанистичкиот план за островот го изработи данската групација “Бјарке Ен
­гелс“ во соработка со градежната компанија “Рамболи“. Тој
предвидува комплетна трансформација на малиот остров во футуристички град за
забава, одмор, релак
­сација и домување.

 

 

 Објавено во број 102,  Вторник 17.03.2009г.

Испрати коментар

Scroll To Top