Насловна / Вести / На Монт Еверест собрани 11 тони отпад

На Монт Еверест собрани 11 тони отпад

Непалските алпинисти во текот на неодамнешното масовно чистење на највисоката светска планина пронашле четири човечки тела и 11 тони отпад кој во текот на изминатите години се оставал на Монт Еверест од бројните експедиции.  Алпинистите посведочиле дека падините на планината биле полни со искористени боци со кислород, искинати шатори, јажиња, и меѓу останатото огромен број лименки, што е поразително за земјата која огромен дел од своите приходи остварува од експедициите на Еверест.

Отпадот и телата на некои од вкупно 300 планинари кои засекогаш завршиле на Монт Еверест, стануваат видливи дури со почетокот на летото, односно со топењето на снеговите.

everest1

everest2

China Everest Cleanup

unnamed

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top