Насловна / Вести / Музеј за јагленот ќе се снадбува исклучиво со соларна енергија

Музеј за јагленот ќе се снадбува исклучиво со соларна енергија

Kentaki Muzej na jaglen

Музејот за рударството на јаглен во Кентаки, САД, преминува на снабдување со електрична енергија добиена од соларна електрана со цел да ги намали своите оперативни трошоци. Со музејот управува Општиот и технички универзитет на југоисточен Кентаки и тој е посветен на историјата на рударството на јаглен во оваа сојузна држава, и всушност е втор од ваков вид во светот кој се одлучува на примена на соларната енергија за покривање на сопствената потрошувачка.

Kentaki solaren pokriv na Muzej za jaglen

Прв кој се одлучил на ваков чекор бил Националниот музеј за рударство на јаглен Big Pit во Велс, Велика Британија, уште во 2012 година.

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top