Насловна / Архитектура / Mинимализмот се повеќе присутен во архитектонскиот дизајн

Mинимализмот се повеќе присутен во архитектонскиот дизајн

Едноставните, чисти линии на минимализмот ги преземаат повеќето архитектонски дизајни, со многу модерна привлечност. Минимализмот е естетика заснована на неколку основни принципи кои имаат за цел да ги отсечат сите вишок детали. Користи строги правила за да создаде простор кој не е само безвременски, туку и уникатен. Постојат многу начини на кои минимализмот може да се примени во проектирањето  на станбено деловни простори, нудејќи им на корисниците најразлични придобивки.

1_resize

4_resize

Ефикасна климатизација
Системите за климатизација и греење потребно е да се инсталираат за да се искористи оптимално просторот во кој ја вршат својата функција. Најефективниот метод е да се инсталира единицата во област која не е отворена за елементите, но сепак овозможува вентилација. Ова ќе му овозможи на системот да работи поефикасно отколку ако е инсталиран во простор без проток на воздух.

Стил на живеење
Минимализмот е за намалување на количината на работи што ви се потребни за да направите простор за она што е навистина важно. Станува збор за ослободување од работите што не припаѓаат во вашиот живот. Концептот на минимализмот се здоби со популарност со текот на годините. И покрај тоа, во денешниот свет, на некои луѓе им е тешко да отфрлат нешто што не е потребно. Со помош на минималистичкото живеење, луѓето станаа посвесни за тоа што прават со своите ресурси. Тие сакаат да ги користат мудро со тоа што ќе се осигураат дека го имаат само она што им треба. Ова може да се види во многу аспекти од животот, како што се технологијата, медицината, па дури и уметноста.

Заштеда на градежни материјали, трошоци и време
Минималистичкиот дизајн може да ја намали количината на потребниот материјал  материјал до 80%. Со помалку материјал, трошоците за изградба остануваат ниски додека се намалува времето потрошено на проектот. Таквите дизајни се исто така многу поекономични од традиционалните бидејќи бараат помалку труд.

Минимализмот како сеопфатна концепција
Минимализмот е концепт кој може да се примени и во други области, вклучително и во ентериерот. Кога станува збор за внатрешна декорација, минимализмот се дефинира како стил на користење на помалку елементи во просторијата или просторот.Сепак, не се работи само за бројот на елементи (елементите не се нужно мебел). Станува збор за користење само на оние елементи што ја сочинуваат просторијата или просторот и неопходен композициски сооднос во кој тие се надополнуваат еден со друг. Исто така, нужно е употребените материјали да бидат издржливи и да можат да се одржуваат. Најчесто станува збор за природни материјали како дрво и камен наместо пластични или метални парчиња мебел. Можете исто така да се одлучите за еколошки материјали како што се бамбус или растенија од коноп наместо синтетички како полиестерски ткаенини.

 

2_resize

 

3_resize
Дали минималистичките дизајни се практични?
Некои луѓе веруваат дека минималистичките дизајни се непрактични, но тоа е погрешно гледиште. Минималистичките дизајни се практични затоа што помагаат да го одржите фокусот на работите што се важни и да се ослободите од останатото.
При користење на минималистички дизајн, всушност го прочистувате вашиот ум од целиот неред во вашата глава. Ваквата појава овозможува да се фокусирате на важни работи без да се одвлекувате од ништо друго. Всушност, целта е да се задржи во близина се она што додава вредност во секојдневниот живот, не и работи кои го отежнуваат истиот.

Минималистичкиот простор е олицетворение на личност која тренирала да ги цени сите нешта неопходни за здрав начин на живот. Тоа не значи дека треба да се живее во дом во кој нема ништо друго освен футон, или треба да се донираат инстантно сите неупотребливи работи во локалното засолниште. Сепак, тоа значи дека треба да можете удобно да живеете исклучиво со најважните работи. Да се најде среќа во животот значи да се отстрани непотребниот неред, и физички и психички.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top