Насловна / Вести / Мал уред за конверзија на загаден воздух во водородно гориво

Мал уред за конверзија на загаден воздух во водородно гориво

Ured za konverzija na zagaden vozduh vo gorivo

Водордот е еден од најчистите енергетски извори на кој сериозно се смета во иднина. Неодамна, група истражувачи од University of Antwerp и KU Leuven развија мал уред кој е во состојба да произведува водородно гориво како резултат на прочистување на воздухот.

Ured stanica za vodorod

Со овој уред – филтер за воздух, истовремено се решаваат два сериозни еколошки предизвици : се добива чисто гориво и се прочистува загадениот воздух. Индустриите кои се големи загадувачи се првите заинтересирани за понатамошно развивање и примена на овој пронајдок. Се разбира, претстои долг пат до конечната апликативна верзија. Повеќе за ова атема може да се прочита во трудот за ова истражување објавен од ChemSusChem.

 

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top