Насловна / Вести / Магична трансформација: Растенија препорачани од пејзажни архитекти за вашиот двор

Магична трансформација: Растенија препорачани од пејзажни архитекти за вашиот двор

Како да се уреди двор, како да користите различни материјали и кои растенија да ги изберете за да ја создадете вашата зелена оаза, погледнете го примерот на магично преуредување на запуштен двор направено од наградувано лондонско студио.

6

Оваа градина од 650 квадратни метри во југозападен Лондон долго била многу запоставена, со неодржувано зеленило и многу дрвја во лоша состојба. Сопствениците сакале да создадат помодерна, современа градина со камин, простор за седење и терен за бочање.

8

         пред                                               потоа

Комплетниот проект за преуредување направен е од Charlotte Rowe Studio, наградуван тим од експерти во областа на пејзажната архитектура и хортикултура, со богато портфолио на проектирање и уредување на дворови и зелени површини од различни видови.

Нивниот пристап подразбира дворот што се уредува да го следи вкусот и потребите на сопственикот, да биде поврзан со внатрешноста на куќата и да биде уреден едноставно и елегантно, со силни структурни елементи. За да се постигне ова, потребно е добро познавање и правилен избор на растенија за садење.

1

Дворот започнува со поплочен терасест дел, од англиски варовник, кој го пресекува хоризонтален  воден елемент, опкружен со облаци од шишан шишмир, а на крајот се наоѓа коцка од полиран гранит, која е фокусна точка на овој дел од дворот. На поплочаниот дел сместени се лежалки за уживање во сонцето и погледот.

Скалите водат до главната градина со голем тревник и терен за игра, на кој се засадени прекрасни високи стебла од видот Amelanchier, од семејството рози, осветлени ноќе и врамен е со низ дрвја на граб (Carpinus betulus) резани и обликувани во правоаголна форма.

2

Повеќеслојната зелена ограда ја прикрива висината на скалите и потпорните ѕидови, а камените клупи се поставени во сенката на новите дрвја.

На дното на скалите, сместена е делумно покриена тераса, во вид на дрвен летниковец со камин. Покриен со пергола и заштитен со околното зеленило е идеално место за одмор и дружење. Мебелот во градината е направен по мерка од тиковина, со перничиња изработени од материјал отпорен на временски услови.

7

Изборот на садници е воден и по палетата на одбраните доминантни бои – зелена, крем и боја на лимета, па на листата на избрани растенија се и lex crenata, Hebe angustifolia parviflora, Myrtus communis Tarentina, Parrotia persica, Fraxinus angustifolia, Osmanthus heterophyllus, Carpinus betulus.

9 3

4

11

12

13

Испрати коментар

Scroll To Top