Насловна / Вести / Лондон воведе дневна еко-такса за возилата

Лондон воведе дневна еко-такса за возилата

Од вчера (0.04.2019) Лондон воведе дневна такса од 27,90 евра за возилата кои емитуваат повисок степен на загадувачки материи. Попрецизно, станува збор за возилата кои не исполнуваат најмалку euro6 норма, без оглед дали станува збор за бензински или дизел мотори. Оваа такса, ја плаќаат возачите кои со своите автомобили влегуваат во центарот на градот, а градските власти веруваат дека во борбата за почист воздух тоа ќе биде поефикасна мерка во споредба со идејата за забрана на сите дизел возила, пишува британски Guardian. Се проценува дека со овие нови мерки ќе бидат погодени околу 2,5 милиони автомобили и комби возила кои сообраат во градот.

ecotaxes2

A queue of cars stuck in a heavy traffic jam, Islington High St, London, Greater London, England, UK

ecotaxes1

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top