Насловна / Архитектура / Аеродром со највисок затворен водопад во светот

Аеродром со највисок затворен водопад во светот

За околу еден месец се очекува завршување на градежните работи и отворање на „Jewel Changi“ аеродромот во Сингапур кој е единствен во светот, бидејќи тој нуди многу повеќе од еден аеродром. Она што го разликува и карактеризира е тоа што има затворен парк со пешачка патека, шума и највисок затворен водопад во светот. Проектот за овој аеродром е дело на компанијата Safdie Architects, кои го имаат поврзано постоечкиот терминал и новиот објект со затворен пешачки мост.

111

Зградата зафаќа површина од 134 илјади квадратни метри и се состои од покрив во форма на крофна која на најширокиот достигнува 200 метри. Покривот од челична конструкција, обложен со стакло, ја покрива внатрешноста во која речиси и да нема столбови за да се обезбеди поддршка.

112

Капките дожд од централниот дел на кровната конструкција ќе паѓаат седум ката како водопад наречен „Rain Vortex“. Се планира овој водопад да биде во постојана употреба за да помогне да се излади внатрешноста. Тој ќе биде опкружен со терасовидни затворени шуми во кои ќе има пешачки патеки и места за седење. Со оглед на тоа што бурите се чести во овој регион, дождовницата ќе трае повеќе од 37.854 литри во минута. Исто така, ќе се користи и за други работи во рамките на аеродромот. Во прилог на собирање на дождовница, проектот исто така ќе има динамично засенчување и ефикасен систем за вентилација.

113

Во рамките на аеродромот ќе работат и интер-терминален воз кој ќе помине низ сите градини, нудејќи им на посетителите да поминат одредено време во рамките на бујно зеленило. Ова ќе вклучува „Canopy Park “ на површина од 14 илјади квадратни метри каде ќе бидат понудени атракции во форма на висење на стаклен пешачки мост, лавиринт на жива ограда и лавиринтот од огледала, како и бројни уметнички инсталации.

114

Покрај тоа, ќе има и малопродажни места, ресторани, хотел со 130 соби и барови.

Проектот ќе биде сертифициран од Сингапурски стандард за зелена градежна платформа „Green Mark Platinum“.

115

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top