Насловна / Архитектура / Куќа со органска форма целосно втопена во шумски амбиент

Куќа со органска форма целосно втопена во шумски амбиент

Заведени од фотографската нарација која ги илустрира проектите на канадскиот архитект Жан Вервил, двајца исклучителни ексцентрици со страст за уметност и италијански дизајн од 80-тите го ангажирале неговото биро да го проектира ова шумско прибежиште од 180 квадратни метри.

1

Целта на клиентите била да се создаде простор кој ќе може да го „угости“ нивниот секојдневен живот полн со енергија, а истовремено да биде во склад со нарушувачкиот пристап на бирото на Вервил, лоцирано во Монтреал, најголемиот град во провинцијата Квебек.

2

РАЗИГРАН ПРИСТАП РАЗВИЕН СО МАТЕМАТИЧКА СТРОГОСТ

„Проектот реализира персонализиран алтернативен универзум, проектиран во духот на соработка и разигран пристап, а потоа развиен со архитектонска математичка строгост“, објаснуваат за ArchDaily од бирото на Жан Вервил.

11

Куќата MEV, како што е нејзиното име, користи асоцијација на геометрии и бои подтикнати од бунтовниот универзум на италијанската Група Мемфис, кој беше антитеза на монотоната и монохроматска архитектура и дизајн на своето време.

Проектот слави мноштво референци во систем на експресивни и контрастни односи со цел што подобро да се прикаже личноста на сопственикот.

6

За да се интегрира со околната природа, ова домашно студио ја открива својата органска форма и сиров изглед, соочувајќи ги своите материјали со сет на заоблени линии.

Неговата екстраваганција се манифестира во ентериери со графика, каде волумените и материјалите се развиваат во светкава хроматска организација.

18

КОНТИНУИРАН ПОГЛЕД НА ПЕЈЗАЖОТ

Локацијата на овој необичен објект е одредена од присуството на поток во близина. На јужната страна линеарниот распоред на просториите овозможува континуиран поглед на пејзажот и неговиот тек.

На северната страна, два различни волумена, поврзани со целосно закривен влез, изгледаат како долга слепа фасада под еден кров.

14

Додека потполно математичката логика на функционалност повикува на исклучување на површините на покривот во Булова алгебра, нивната форма е редефинирана со поместување на оската на слемето, што го оневозможува читањето на волуменот и ја анимира силуетата на новата сложеност.

13

Волумените вешто ги кријат елементите за складирање, како и помошните простори за домаќинство. Архитектите вешто си играле со можностите за визуелно влијание, текстури, бои и материјали, како и користење на светлината во ентериерот.

4

За разлика од надворешноста, која се стреми целосно да се вклопи, ентериерот на оваа куќа е во целосен контраст кој создава персонализиран алтернативен универзум.

15

12

3

19

5

20

7 9 8

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top