Насловна / Архитектура / Куќа на клисура во близина на Зеница

Куќа на клисура во близина на Зеница

Новопроектираната станбена резиденција од 900 квадратни метри, наречена Куќа на клисура, проект на архитектонското биро „Ентасис“ од Зеница се наоѓа во населбата Лашва на југот на Зеница, Босна и Херцеговина.

4

„Од архитектонска гледна точка, самата локација не ни изгледаше ветувачка, со оглед на близината на многу фреквентна сообраќајница, со оглед на сите карактеристики на клисурата – недостаток на сонце, прекумерна влажност и близина на деловен објект – мотел на источната страна и бензинска пумпа на западната страна“ – објаснуваат од „Ентасис“.

1

Единствената позитивна страна била реката Лашва од јужната, внатрешната страна на локацијата, и неверојатната близина на шумата преку реката и неколку високи борови на самата локација.

7

„Затоа тоа го земавме како столб на проектантскиот пристап. Да се ​​направи куќа со две лица, едно надворешно, прилично затворено кон сообраќајницата и широкиот заштитен појас, а другото сончево, внатрешно, свртено кон реката и шумата“, објаснуваат архитектите.

5

Прилично тесниот, но долг градежен дел од локацијата преку анализа ја дал единствената можна форма на основата. Организацијата во облик на L била неопходна за да се формира внатрешниот двор и зачувуваат боровите дрвја.

6

„Подолгата страна на формата L оди паралелно со сообраќајницата и е речиси затворена во приземјето, освен влезот и еден застаклен дел што му овозможува на домаќинот да ја доживее предната ливада – прозорец кон цивилизацијата. Тесното долго крило завршува со фронтон кон мотелот“, додаваат архитектите.

2

Топла облога од дрво и камен

Архитектите од Зеница истакнуваат дека сериозноста и затвореноста на оваа страна од куќата дополнително се решава со материјализацијата во темен лим од кров до терен, кој „многу заштитнички и неутрално“ ги крие случувањата во куќата.

„Понекој светлосен вертикален потег – процеп на првиот кат и кровот дава суптилен знак на живот кога ноќе се вклучуваат светлата. Пократката страна на L формата, нормална на долгата, е главниот влез во куќата на запад. Челото кон сообраќајницата сега добива топла облога од дрво и камен и јасно покажува добредојде“, велат архитектите.

9

Тампон зоната помеѓу оваа западна страна на куќата и објектот на бензинската пумпа е создадена со економскиот дел од куќата – гаража, котлара, остава и тоа на пристојна оддалеченост.

Со својот „завиткан“ темен лим, овој објект успешно ја комплетира куќата и спречува секаква комуникација со бензинската пумпа.

8

„Поврзаноста помеѓу гаражата и куќата е организирана преку простор што го нарекуваме зимска градина. Со оглед на двостраното застаклување и нивните лизгачки системи, таа врска може да биде преодна кон реката во лето или затворена во зима. Внатрешниот двор, формиран на овој начин, доби својата целосна автономија, а комплетната обработка на фасадите со лесен ариш, со право го доби името сончева страна на куќата – метафорично и буквално“, велат од бирото „Ентасис“.

14

Релаксирачкиот жубор на реката како бонус

Сите тераси и на приземје и на кат се ориентирани кон дворот, како и сите простории, дневни и спални.

„Дополнителниот релаксирачки жубор на реката Лашва и погледот кон шумата е доволна причина сите корисници на оваа куќа да уживаат“, велат архитектите.

11

Во самата организација, приземјето е организирано така што има пространа дневна соба, трпезарија, кујна и библиотека од едната страна, додека спалниот дел за сопствениците на куќата е од другата страна.

„Галериски организираниот боравок понатаму на катот води до три спални соби со бањи и гардеробери. Куќата е нискоенергетска и сите технички детали се направени следејќи го тој концепт“, нагласува на крајот бирото „Ентасис“.

3 01 02 03

Испрати коментар

Scroll To Top