Насловна / Архитектура / Куќа која го одразува ветровитиот австралиски брег

Куќа која го одразува ветровитиот австралиски брег

Архитектонското биро Wood Marsh користи закривени ѕидови од јагленисано дрво и набиена земја за да го создаде овој дом јужно од Мелбурн, кој е проектиран да го одразува австралиското крајбрежје карактеристично по ветерот.

23

Наречена Peninsula House, домот се наоѓа во близина на градот Флиндерс, со поглед на теснецот Бас и опкружен со обработливо земјиште.

Наместо да проектираат ортогонален волумен, архитектите позајмиле знаци од обликот на брегот и меандрираните патеки што водат до локацијата.

Ова доведува до заоблена форма со долги „краци“ што ги обвиткуваат приодите и терасата на базенот.

1 22

„Во височина, формата на куќата ја зема својата референца од праисторискиот брег Bass Strait“, изјави за Dezeen основачкиот партнер Randal Marsh и додава: „Надворешната текстура ја рефлектира формата удирана од ветерот и временските услови, додека исто така се однесува на органски цицач, кој потсетува на трупови на китови кои често се појавуваат на плажата“.

01

Влезот во Peninsula House води во атриум, кој е организиран околу мал централен двор обвиткан со стакло по целата висина.

Овде, зелените садници создаваат силен контраст и на околниот пејзаж и на монохроматските ентериери, каде што структурата на куќата од набиена земја во некои делови е оставена изложена.

18

Директно на југ од централниот двор се наоѓа дневната соба, кујната и трпезаријата со двојна висина со поглед на источната тераса и пејзажот преку големи прозорци и од балконот на првиот кат.

20

„Во центарот на ентериерот е внатрешната градина. Ова е проектирано да биде во силен контраст со моќниот ветровит надворешен пејзаж“, вели Marsh. „Служи за да се нагласи и врами погледот како да е живо уметничко дело“.

16

Ходниците водат до спалните соби и областите за рекреација во секое од двете тесни крила на куќата, вклучително и наменски изграденото студио за снимање на север.

11

Насекаде, темните камени подови, црните дрвени облоги и црните плочки во бањите го рефлектираат јагленисаното дрво на екстериерот, во контраст со белите ѕидови и тавани кои внесуваат чувство на отвореност во дневниот боравок.

9

„Црната внатрешна палета ги рефлектира формите и деталите на надворешното јагленосано дрво“, објаснува Marsh. „Постои акцент на променливата природа на светлината и сенката по заоблените површини и формите на ѕидови и отвори“, додава.

0 2 21 9 12 19 17 14 15 6 7 8

Испрати коментар

Scroll To Top