Насловна / Архитектура / Книгата Brutal East: Направете си сопствени модели од бруталистички објекти

Книгата Brutal East: Направете си сопствени модели од бруталистички објекти

Улици на небото, монтажни станбени населби, натур бетонски летечки чинии, кули во форма на пченка; ова се некои од градбите кои ги обликуваа урбаните пејзажи во Источна и Централна Европа по Втората светска војна.

2

0

Brutal East vol. II, разиграна и привлечна книга, им овозможува на читателите да истражуваат и да учат за бруталистичката и модернистичка архитектура изградена во поранешниот Источен блок и поранешна Југославија и да направат макети на некои од нивните најинтригантни градби, од масивните станбени згради во Москва до бруталистичкиот хоризонт на Тбилиси.

3 4 5

Brutal East vol. II вклучува поглавја со фотографии и текстови кои даваат драгоцен увид во истакнатите згради и нивната историја, како и предговор од Александар Острогорски. Книгата содржи девет однапред пресечени и превиткани модели од објектите кои можат да се моделираат како макети. Вrutal East е долгоочекуваната втора книга, (по првиот дел издаден во 2017) во тврд повез, од авторите David Navarro & Martyna Sobecka, издадена од Zupagrafika. Свој придонес со фотографии има и нашиот архитект и фотограв Борис Јурмовски. Книгата чини 24 евра и онлајн може да се нарача тука.

15 17 20

Девет модели на објекти од картон од кои може да си нправите свои макети:

Москва – „Куќа на пилешки нозе“

Тбилиси – Станбена населба „Sky-Bridge“

Киев -Хотел Поздрав

Скопје – Студентски дом „Гоце Делчев“

Берлин – Haus der Statistik

Будимпешта – Станбена населба Хавана

Минск – Станбен комплекс „Кукуруза“

Домбаи – Хотел Аманауз

Бузлуџа – Споменикот на Бугарската комунистичка партија

6 7

8

9 10 11 12 (1) 13 14

16

18

19

21

22

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top