Насловна / Вести / Керамичкото искуство: два пулта дизајнирани како минијатурни згради

Керамичкото искуство: два пулта дизајнирани како минијатурни згради

Проектот за колективните простори на Das Minsk Kunsthaus во Потсдам, Германија, вклучува два пулта обложени со локална керамика и посебен дизајнерски пристап.

10

Das Minsk Kunsthaus е најновата филантропска авантура на Hasso Plattner, инженер за комуникации, покровител и ко-основач на мултинационалната SAP во 1972 година. Во Потсдам, Plattner веќе придонесе за реновирање на Stadtschloss (2013) и за изградба на музејот Barberini (2017).

8

Das Minsk обновува ресторан од 1970-тите во модернистички стил кој требаше да биде урнат, воведувајќи програма насочена на модерната (особено источногерманската) и современата уметност. Интервенцијата на Linearama – Gabriele Molfetta и Selene Vacchelli со Valter Scelsi како консултант – се однесува на колективните простори.

7

На околу 350 квадратни метри се наоѓаат два пулта на два ката кои се преклопуваат – во фоајето-рецепција и во кафулето – визуелно поврзани со скали. Архитектите објаснуваат дека двата пулта се замислени како згради „во размер 1:24 типичен за изработка на макети“.

5

Страните на пултовите наликуваат на фасади на кои керамиката од серијата Dynamo на компанијата HB-Werkstätten für Keramik, во црна и портокалова нијанса, е означена со метална мрежа. Производството на брендот, основано во 1934 година од керамичарката Hedwig Bollhagen, го поврзува дизајнот со локацијата, остварувајќи ја желбата на дизајнерите „да ја направат иднината со материјали од минатото“.

6

4

3

2

1

Испрати коментар

Scroll To Top