Насловна / Закони (page 2)

Категорија: Закони

Feed Subscription

Нови стандарди на ЕУ, каде е најдобра водата за пиење?

Нови стандарди на ЕУ, каде е најдобра водата за пиење?

Европската Комисија усвои нови минимални хигиенски стандарди за материјалите и производите кои доаѓаат во контакт со водата за пиење, што е значаен чекор кон унапредувањето на квалитетот на водата за пиење во цела Европска Унија. Одлуката стапува на сила на ...

повеќе »

ЕУ: Сите нови градски автобуси од 2035 мора да бидат без емисии

ЕУ: Сите нови градски автобуси од 2035 мора да бидат без емисии

Европскиот парламент и Совет, постигнале политички договор за заострување на европските норми за CO2 за различни категории возила. Новит е правила, меѓу останатите ќе важат за новите тешки возила кои на пазарот на ЕУ стигнуваат во 2030 година. Со цел ...

повеќе »

ЕУ со закон забранува недокажано означување на производите за одржливи

ЕУ со закон забранува недокажано означување на производите за одржливи

Имајќи предвид дека потрошувачите се повеќе се грижат за влијанието врз животната средина што го имаат нивните навики за купување, 75% од производите на пазарите на ЕУ носат експлицитна или имплицитна зелена ознака. Директивата која ја усвои Европскиот парламент со ...

повеќе »

Дали богатите земји ќе престанат да го испраќаат својот отпад на другите?

Дали богатите земји ќе престанат да го испраќаат својот отпад на другите?

Европскиот парламент и Советот на држави членки на ЕУ, на 17-ти ноември постигнаа пробен договор за регулација на транспортот на отпадот, а сега се објавени и детали од овој документ. Според него, извозот на пластичен отпад во земјите кои не ...

повеќе »

Општините во Словенија добиваат по 200.000 евра по инсталиран MW во ветерни електрани на својата територија

Општините во Словенија добиваат по 200.000 евра по инсталиран MW во ветерни електрани на својата територија

Централната власт во Словенија, ќе им доделува на локалните самоуправи по 200.000 евра за секој MW инсталиран капацитет во ветерни електрани, чија изградба ќе ја одобрат на нивната територија. Станува збор за еднократен надоместок, чија цел е да ги поттикне ...

повеќе »

Регулација на возењето на електричните тротинети – потреба или препрека

Регулација на возењето на електричните тротинети – потреба или препрека

Истражувањето на Авто-мото сојузот (ADAC) во Германија, открива загрижувачки трендови во однесувањето на возачите на електрични тротинети. Половина од пешаците не се чувствуваат безбедно на улиците, а главната причина се електричните тротинети. Мнозинството од пешаците (71%), смета дека невнимателно паркираните и ...

повеќе »

Четири препораки за поголемо учество на граѓаните во енергетиката во Западен Балкан

Четири препораки за поголемо учество на граѓаните во енергетиката во Западен Балкан

Ниту една земја од Западен Балкан, сеуште не ги усвоила прописите за формирање и работа на енергетските задруги (заедници), како најразвиен облик на граѓанско учество во децентрализацијата, демократизацијата и демонополизацијата во енергетската транзиција. Ова е констатирано на втората регионална конференција ...

повеќе »

Колку ќе чини енергијата произведена од јаглен после 2027 година?

Колку ќе чини енергијата произведена од јаглен после 2027 година?

Недостатокот на акции кои се однесуваат на климатските промени, ќе доведе до тоа цените на јаглеродот (емисиите на јаглерод) до 2027 година во ЕУ за горивата за автомобилите и домаќинствата, да се искачат на над 200 евра по тон, предупредуваат ...

повеќе »

Европските активисти во борба против увозот на огромните американски камионети во Европа

Европските активисти во борба против увозот на огромните американски камионети во Европа

Огромните американски pick-up возила, се посебно смртоносни на европските улици. Тие и повеќе загадуваат од обичните автомобили. а се увезуваат благодарени на „дупката“ во правилата на ЕУ, предупредуваат актвистите во заедничкото писмо до петмина повереници на ЕУ. Бројот на увезени ...

повеќе »
Scroll To Top