Насловна / Урбанизам (page 2)

Категорија: Урбанизам

Feed Subscription

Жителите на Аеродом со допис до Град Скопје, револтирани поради проширување на улицата „Васко Карангелески“

Жителите на Аеродом со допис до Град Скопје,  револтирани поради проширување на улицата „Васко Карангелески“

Реакција по повод намерата за уништување зеленило за проширување на улицата „Васко Карангелески“ во Општина Аеродром Скопје. Овој допис од граѓаните на Општина Аеродром во врска со проширување на улицата „Васко Карангелески“, уништување на зеленилото и загрозување на безбедноста на ...

повеќе »

Сензорен урбанизам: Заборавивме да ги мирисаме, слушаме и допираме нашите градови

Сензорен урбанизам: Заборавивме да ги мирисаме, слушаме и допираме нашите градови

Сензорниот урбанизам е форма на истражување за тоа како невизуелните информации го дефинираат карактерот на градот и влијаат на неговата виталност. Во оваа смисла, се користат различни методи, како што се звучни ленти, мапи на мирис, како и употреба на ...

повеќе »

Проблеми за автомобилската индустрија: Илјадници возила чекаат во големото германско пристаниште

Проблеми за автомобилската индустрија: Илјадници возила чекаат во големото германско пристаниште

Недостигот од возачи за транспорт на контејнери и автомобили, во комбинација со големиот обем на трговија, доведе до застој во еден од најголемите автомобилски центри во светот, германското пристаниште Bremerhaven. Застојот предизвика возилата кои се подготвени да влезат или да ...

повеќе »

Германија: „Надземни острови“ како станици за полнење на електричните возови

Германија: „Надземни острови“ како станици за полнење на електричните возови

Германскиот државен железнички оператор Deutsche Bahn (DB) сака да ја унапреди електрификацијата на својата инфраструктура со кратки делници кои овозможуваат користење на батериски електрични локомотиви. Новите германски возови ги полнат своите батерии со т.н „надземни острови“, што потоа им овозможува да продолжат ...

повеќе »

Две истородни урбани четврти во Скопје – случајот Тафталиџе и Бутел

Две истородни урбани четврти во Скопје – случајот Тафталиџе и Бутел

Доколку еволуцијата  на човечкото општество би се сумирала во не повеќе од три збора, тоа би била индустријализацијата, урбанизацијата и глобализацијата. Индустријализацијата води до директен аутпут на економски раст, што дополнително му дава поттик на процесот на урбанизација и во ...

повеќе »

Во Европа стигнува уште еден мал и евтин кинески електричен автомобил

Во Европа стигнува уште еден мал и евтин кинески електричен автомобил

Моделот i-Go, кој е во понудата на компанијата Mullen Automotive, многу сличен на Smart моделите, и исклучително популарен во Кина, наскоро би можел да се најде во европските метрополи. Овој модел има електромотор од 46 hp, и батерија од  16.5 kWh, која ...

повеќе »

Виена: Кварт со 100% обновлива енергија

Виена: Кварт со 100% обновлива енергија

После двегодошно интензивно планирање, во главниот град на Австрија во дистриктот Донаушат, започнаа работите на првиот пилот проект за кварт со „плус енергија“. Новиот кварт Campo Breitenlee, со енергетски концепт на иднината, ќе располага со 100% енергија од обновливи извори, 557 ...

повеќе »

Најголемиот крузер во светот ќе заплови во јануари 2024 година (ВИДЕО)

Најголемиот крузер во светот ќе заплови во јануари 2024 година (ВИДЕО)

Компанијата „Royal Caribbean“ откри детали за својот најголем брод за крстарење во светот „Icon of the Seas“. Тоа ќе биде најголемиот крузер со неверојатна понуда на различни содржини за сечиј вкус. Планирано е оваа луксузна морска убавица да исплови во ...

повеќе »

Нов станбен комплекс во Рен, Франција

Нов станбен комплекс во Рен, Франција

Холандското архитектонско студио MVRDV дизајнираше станбен комплекс наречен Ascension Paysagère на сливот на две реки во западниот дел на Рен, Франција. Станува збор за стратешки простор помеѓу центарот на градот Рен и неговите тактилни зони на периферијата. Во 2018 година, ...

повеќе »
Scroll To Top