Насловна / Вести / Каналите во Венеција пресушија

Каналите во Венеција пресушија

Наместо вообичаените слики од поплавениот плоштад Свети Марко, деновиве од Венеција пристигнуваат призори од суви канали.

1

Оваа година, поголемиот дел од европските планини забележаа пониска висина на снежната покривка од вообичаеното. Со денови на интернет кружеа фотографии од празни скијачки центри, а се појави и вест дека еден вид кактус стана вообичаен жител на швајцарските Алпи. Што значи дека климата на Стариот континент станува се потопла, но и посува. Во прилог на тоа говорат и метеоролошките податоци кои укажуваат дека во текот на 2022 година го имавме едно од најсушните и најтоплите лета досега забележани.

00

Последната во низата загрижувачки вести кои предупредуваат и укажуваат со каков сериозен проблем ќе се соочиме доколку наскоро не почнеме да ги исполнуваме целите поставени со Парискиот договор од 2015 година, е фотографија од венециските канали. Имено, неделите на суво зимско време овие денови во Венеција резултираа со суша и недостаток на вода во најпознатите канали во светот, место чија главна грижа до неодамна беа воглавно поплавите.

Дека состојбата е особено сериозна говори и фактот што во моментов во каналите невозможно е да се плови со гондоли, водени такси и амбулантни возила. Научниците и еколошките активисти тврдат дека причината за овој проблем не е само еден фактор, туку комбинација од неколку. Пред се, недостигот на дожд, систем на висок притисок, полна месечина и морска струја.

0

Проблемот не е забележан само во Венеција, туку и во другите делови на оваа медитеранска држава. А како што наведува еколошката група Legambiente, ситуацијата е особено критична во северните делови на Италија. Тие наведуваат дека во најдолгата река По има околу 60 отсто помалку вода од вообичаеното за овој период од годината.

2

Експертот за клима Масимилијано Паски од италијанскиот научно-истражувачки институт CNR изјави за Corriere della Sera дека на северозападните региони им се потребни и до 50 дена дожд за да се подобри состојбата со нивото на водата. Како и дека антициклон доминира со времето во западна Европа веќе 15 дена, што придонесува за благите температури кои се вообичаени за периодот на доцна пролет, а не доцна зима.

Испрати коментар

Scroll To Top