Насловна / Вести / Како едно девојче поттикна илјадници ученици од 800 градови на климатска акција?

Како едно девојче поттикна илјадници ученици од 800 градови на климатска акција?

На 15ти март, ќе се одржат протести на средношколци ширум светот, со барање за сериозна акција во областа на борбата против климатските промени. Со цел зачувување на нашата планета за идните генерации, ќе се обединат повеќе од 75 држави. Учесниците ја нарекоа својата акција Global Climate Strike For Future. На овој потфат ги инспирираше 16 годишната Грета Тунберг. Својата акција таа ја започна во август минатата година пред шведскиот парламент, со едноставен натпис на парче дрво. Загриженоста околу глобалното затоплување ја поттикнува на акција. Од ден во ден, таа добивала поддршка од своите врсници. Денес, тоа е цела армија, здружена под слоганот – „Веќе 40 години политичарите неуспешно се борат против уништувањето на климата. Крајно време да ја намалиме штетата е – сега!“

„Секој ден користиме по 100 милиони барели нафта. Не постои политика која ова би го сменила!Ниту едно правило не ја задржува нафтата под земја, “ предупредуваат учениците. Повеќе информации за глобалното движење на  http://globalclimatestrikeforfutur.wesign.it/en.

greta1

greta2

greta3

Greta Thunberg

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top