Насловна / Вести / Како е ротирана зградата Indiana Bell заедно со станарите

Како е ротирана зградата Indiana Bell заедно со станарите

Кога некој инженер ќе ви каже дека е невозможно да се изведе некој проект, потсетете го на овој пример направен пред речиси 90 години. Имено, зградата на Indiana Bell навидум е обична зграда во Индијанаполис, САД. Изградена е во 1907 година, а позната телекомуникациска компанија се вселила на сите 22 ката. Меѓутоа, во 1930 година, одлучено е зградата да се премести за да се направи простор за нов објект.

ин_resize

Во текот на еден месец, додека 600 вработени биле внатре, зградата од 11.000 тони била поместена 16 метри јужно, заротирана за 90 степени, а потоа повторно е поместена 30 метри западно.

Ротацијата на зградата била извршена без да се прекине снабдувањето со гас, електрична енергија, вода и телефонски услуги. Меѓутоа, уште пофасцинантен е фактот дека никој од станарите не почувствувал дека зградата се движи.

Инженерите направиле бетонски перничиња, а за поместување користени се хидраулични дигалки и ваљци. Зградата се поместувала од еден валјак на друг, со брзина од околу 40 сантиметри на час.

Новото седиште на АТ&Т, кое ја презело локацијата на Indiana Bell, завршено е во 1932 година и било високо седум ката. Подоцна, во 1940 -тите и 1960 -тите години, зградата е проширена до сегашната големина и висина. За жал, оригиналната зграда, која била преместена, срушена е во 1963 година.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top