Насловна / Архитектура / Како архитектурата влијае на нашите животи? тема на изложбата под наслов „Архитектура дома“

Како архитектурата влијае на нашите животи? тема на изложбата под наслов „Архитектура дома“

Иницијативата покрената од музејот „Кристални мостови“, на архитектонската изложба на отворено под наслов „Архитектура дома“, со цел за да се поттикнат размисли за тоа како архитектурата влијае на нашите животи и што е тоа што ја прави куќата дом и засолниште. Изложбата се развива околу музејската зграда во пејзажот на околниот контекст, на и околу куполата на Р. Бакминстер Фулер.

8 6 5

Во овој контекст, Pérez Palacios Arquitectos Asociados (PPAA), поставува рефлексија што го наметнува прашањето како во сегашната форма на домување, преплавени во предмети,  може да заземаат повеќе простор отколку што мислиме, преземајќи толку важна улога во распределбата на различните функции во еден дом кои несомнено го детерминираат просторот.

Идејата на PPAA зад оваа анализа е да тестира колкава трага заземаат овие објекти во моментов, и како ако најдеме начин да ги собереме во даден простор, дизајнот на куќата ќе стане многу пофлексибилен.

„Просторите денес треба да имаат можност да станат флексибилни, да се трансформира во повеќенаменска просторија која го повикува корисникот да прави што сака со неа, овозможувајќи му да го прилагоди просторот на своите барања. Идејата е да ги направиме луѓето посвесни за тоа колку просторот не се користи до полн потенцијал со денешниот начин на живот“.

Додека размислувавме за дом за иднината, мораме да се вратиме на она што го изгубивме. Идните домови мора да одговорат на итната потреба за одржливост и вредности поддржани од технологијата. Архитектурата треба да ја врати идејата за присуство, да се биде дел од место и време. Градбата отсекогаш била поврзана со нејзиниот контекст, расположливите ресурси и локалниот метод на градба, а сето тоа мора да остане суштински дел од неа. Употреба на локални ресурси и методи на градба, му овозможува на објектот да добие чувство за место и вистинска врска со неговата природна и вештачка средина.

3 7 2 1 4

Постојат различни методи на градба кои би можеле да се применат во повеќето контексти и, во исто време, за да се намали количината на труд, искористувајќи ја предноста на технологијата. Така што, конкретниов предлог ја претпочита  употребата на рамковен конструктивен систем во комбинација со локалните ресурси и методи на градба, се со цел да се зајакне врската помеѓу архитектурата и природата.

Архитектурата го изгубила својот однос со околната природа на таков начин што дури и го избришала своето постоење до тој степен што повеќе нема присутна природа, поставувајќи го фундаменталното прашање: Каде е местото на човечкото суштество на Земјата и каков е неговиот однос со природата.  Во време кога човечкото присуство на природата никогаш не било толку екстремно, архитектурата треба да биде клучот за создавање на оваа врска. Луѓето градат, луѓето напуштаат, но природата останува. Веќе не можеме да размислуваме за архитектура без да размислуваме за природата, концизноста кон природната средина. Градењето во природа создава контрадикторност. Човечкото присуство во природните пејзажи е игра на одмерување помеѓу архетипски засолништа и габаритни поставки, како и компромис помеѓу пристапот до пејзажот и зачувувањето на животната средина.

Експоненцијалниот раст на технологијата е проследен со нејзиното се повеќе намалено волуметриско присуство. Овие намалувања на потребите на човечкото суштество ја елаборираат песимистичката иднина на минимизирање на нечие постоење во суштинско значење, што често се практикува од страна на развојните ентитети во урбаниот контекст.

Квалитетните простори, внатре и надвор, треба да им се вратат на луѓето, а во градовите, проблемот со недостиг на квалитетен простор е она треба да се корегира преку дизајнот. простор кој обезбедува активно подобрување на атмосферата, преку просторна организација, одржлив пристап на градење и дише урбан контекстуален однос помеѓу корисникот, соседот, земјиштето и околната природа.

Секој простор мора да има можност да биде флексибилен. Од витално значење се високо ценетиот екстериер и дефинираниот и приватен простор. Надворешниот простор ќе биде движечка сила во пристапот. Мора да се инкорпорира квалитетна светлина и просторна пропорција што голем дел од современиот севт ги заборавил. Треба да има чувство на чудење и инспирација во моментите на просторот. Куќата мора да игра добро со другите, правејќи ја оваа единица дел од систем кој комуницира со други единици како дел од изградена заедница.

10 11 9

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top