Насловна / Архитектура / Како архитектурата може да ја зголеми вредноста на недвижниот имот

Како архитектурата може да ја зголеми вредноста на недвижниот имот

Вредноста на имотот е детерминанта што може да се користи за да се процени неговата релативна вредност. Покрај тоа, потенцијалот за заработка на имотот исто така може да игра улога. Вредноста на имотот зависи од многу работи, како што се вкупната пазарна вредност, дизајнерската естетика и аплицираниот архитектонскиот стил.
Добрата архитектура може да ја зголеми вредноста на комерцијалниот имот за дури 25%. Реставрацијата на имотот и неговото издвојување од останатите е клучно за привлекување купувачи и изнајмувачи подеднакво. Па следствено, во понатамошниот текст ќе се обрне внимание на некои од аспектите со кои архитектурата може да допринесе кон зголемување на вредноста на истиот.

 

Акцент на детали

Деталниот дизајн на имотот ќе направи разлика во секојдневниот живот на оние што го користат просторот. Ова станува услов во канцелариските простори, особено во урбаното живеење. Убавината е субјективен квалитет што може да биде тешко да се препознае. Но, со помош на деталите, би било лесно да се каже дали имотот е естетски привлечен.
Од друга страна, лошо дизајнираните комерцијални објекти се соочуваат со сопствениот неуспех да ја привлечат кон себе имагинацијата на заедницата. Нагласувањето на деталите може да направи дури и најлошата зграда да изгледа попривлечна отколку што е.
Оттука, најмоќните стратегии за дизајн произлегуваат од употребата на добро поставено осветлување во текот на ноќта, нагласување на вертикалата, природни материјали како камен и дрво, интеграцијата со природата и отфрлање на просечноста при третирање на фасадното обликување.

Дизајн по мерка на корисникот
Добрата архитектура не се однесува само на естетиката на зградата. Таа е поврзана и со неговата функционалност и за тоа како може да се искористи за да се подобри животот на луѓето кои работат таму. Дизајнот треба да одговара и на потребите на корисниците.
Во меѓувреме, кога влегувате во зграда, веднаш ве вовлекува нејзиниот дизајн и специфичната атмосфера. Објектот кој е добро дизајниран ќе направи да се чувствувате удобно, опуштено и подготвено да ги потрошите Вашите пари.
Ова е причината зошто големите корпорации трошат милиони долари на нивните канцелариски простори – тие сакаат да создадат средина каде што вработените можат да работат удобно и ефикасно. Истиот концепт се однесува и на комерцијалните недвижности. Ако вашиот имот е добро дизајниран, тогаш тој ќе ги привлече станарите кои бараат простор кој е дизајниран и изграден за да одговара на нивните потреби.

Користење на енергетски ефикасни стратегии за дизајн
Добрата архитектура вклучува во себе и регулација на трошоците за греење и ладење во текот на годината поради неговите карактеристики како што се природното осветлување, ефективна изолација и вентилација.

1

Употреба на афирмиран дизајн
Ангажирањето на добро познат архитект може да биде многу ефикасен начин за промовирање на одредена недвижнoст. Понатаму, работата на веќе афирмиран дизајнер дава моментално препознавање и кредибилитет на пазарот, правејќи го имот попривлечен за потенцијалните станари и инвеститори.
На пример, ако градите трговски центар, има смисла да ангажирате архитект кој веќе дизајнирал еден од најголемите трговски центри во светот. На тој начин, можете да се позиционирате себеси на мапата на „светската класа“ и да привлечете меѓународни трговци на мало кои сакаат да бидат поврзувани со оваа репутација.

Чувство на припадност
Добриот дизајн создава чувство на припадност. Таа создава искуство, а не само слика. Истотака, поврзува со околниот контекст и додава вредност што може да се сподели со другите.
Од друга страна, најдобрите архитекти можат да создадат простори кои се безвременски и релевантни. Тие можат да ја доловат суштината на едно место, без разлика дали тоа е урбан центар или рурален пејзаж, и тоа да го преведат во убава и функционална архитектура.
Покрај тоа, големите архитекти не дизајнираат објекти туку и искуства. Корисниците кои го поврзуваат просторот со одредено искуство ќе бидат подготвени да платат повеќе за користење или купување на имотот.
Но. да не се занемари и удобноста на корисникот. Оптималната средина може да помогне да се зголеми продуктивноста, да се намали стресот и да им даде на вработените повеќе енергија да ја завршат својата работа најдобро и најефективно.
Од тука,  добрата архитектура преставува моќна изјава која привлекува нови корисници, додека постојните ги одржува среќни. Како резултат на тоа, атрактивните објекти не само што имаат тенденција да чинат повеќе, туку и нивната вредност континуирано се зголемува на долг рок.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top