Насловна / Арт и дизајн / Изложбата #YUDOM – југословенско наследство во домовите

Изложбата #YUDOM – југословенско наследство во домовите

Музејот на Југославија во Белград, поттикнувајќи партиципативен пристап, ја покани публиката од регионот да го пронајде југословенското наследство во своите домови, да се проба во кустоска работа и да биде дел од тимот што ја реализира виртуелната изложба #YUDOM.

9

Проектот се реализираше во периодот на вонредната состојба, прогласена поради пандемијата Ковид -19, а кустоскиот тим на Музејот презентираше фотографии од предмети кои припаѓаат на југословенското секојдневие, а сега се дел од музејската колекција.

8

Повеќе од илјада учесници од целиот регион придонесоа за изложбата, од која беше направен избор и претставен во оваа публикација. Критериум за избор беа квалитетот на фотографиите, разновидноста на материјалите, но и приказните што ги придружуваа предметите.

7

Музејот на Југославија е благодарен на сите учесници за нивното учество и придонес во истражувањето на југословенското наследство.

Можете да преземете PDF со избраните предмети на следниот линк.

1

2

3

4

5

6

10

11

12

13

14

Испрати коментар

Scroll To Top