Насловна / Арт и дизајн / Изложба во Виена, Климт како мултимедијална авантура

Изложба во Виена, Климт како мултимедијална авантура

Immersive Experience го прави уникатното дело на Густав Климт мултисетилно искуство. Новата изложба во виенската Marx Halle која ќе се отвори на 22. април и ќе трае до 4. септември, ќе ги носи посетителите на патување од 360 степени за да го одбележи 160-тиот роденден на исклучителниот виенски уметник.

5_resize

Името Густав Климт (1862-1918) нераскинливо е врзано со градот Виена. Како речиси никој друг, тој се залага за неспоредлив стил кој се карактеризира со огромен напливт на бои и богатство на идеи и аспекти. Новата изложба KLIMT – The Immersive Experience во Marx Halle ќе им овозможи на посетителите да нурнат длабоко во светот на виенскиот уметник: замрсените светлосни инсталации и проекции ги зголемуваат неговите дела неколку пати и навистина ги оживуваат на ѕидовите на изложбените простории.

1_resize

Празник за сетилата

Овој новозамислен мултимедијален спектакл вклучува 200 дела на Климт. Иновативниот систем на 3Д мапирање овозможува делата да се прикажат како тродимензионални објекти на повеќе од 2.000 квадратни метри изложбен простор. Меѓутоа, мултимедијалната илузија што ова ја создава изгледа сосема стварно за набљудувачите. Посетителите исто така ќе доживуваат симбиоза на музика и уметност, бидејќи проекциите се придружени со видео анимации и соодветна позадина на музика и звук.

2_resize

Главните дела на Климт, како „Adele Bloch-Bauer I“ („Златна Адел“), „Danaë“, „Фризот на Бетовен“ и, се разбира, „Бакнежот“ се исто толку дел од изложбата како и архитектонските споменици на кои Климт работел до својата 35 година, а кои механички и холографски ќе им се претстават на посетителите. Изложбата длабински ги обработува не само делата, туку и извонредната животна приказна на уметникот. На крајот од патувањето е десетминутниот дел Virtual Reality (VR), во кој посетителите ќе носат VR слушалки што им овозможуваат да погледнат седум од најпознатите дела на Климт низ очите на уметникот. Ова искуство од 360 степени се концентрира на „златниот период“ на Климт.

3_resize

Среќен роденден, Густав!

Immersive Experience се совпаѓа со 160-тиот роденден на големиот уметник, кој е роден во летото 1862 година. За многу луѓе, Климт е едноставно гениј на Арт Нуво. Во Виена на преминот на претходниот век, тој израснал во пионер на модернизмот и на Виенската сецесија. Неговото влијание може да се види насекаде во градот. Многу од делата на Климт, особено оние од неговите рани години, се исто така постојано изложени во Виена.

Испрати коментар

Scroll To Top