Насловна / Арт и дизајн / Изложба „Hundertwasser – уметник и еко-активист“ во Копенхаген

Изложба „Hundertwasser – уметник и еко-активист“ во Копенхаген

hundervaser vo kopenhagen_5
„Сакам да покажам колку е лесно да се постигне рај на земјата“. Ова се зборовите на Friedensreich Hundertwasser, сликар, архитект и еко-активист, кој целиот свој живот го посветил во креирањето на хумана архитектура, слики и манифест. Се работи за една од најисчекуваните изложби оваа година во Музејот на модерна уметност во Копенхаген. Hundertwasser го материјализирал рајот во форма на силни обоени слики и фантастични згради, брендирајќи го еко-активизмот. Иако во своето време бил контроверзен, денес неговите идеи за зелена архитектура, екологија и урбани градини се порелевантни од кога било. Како што Копенхаген е прогласен за Зелена престолнина на Европа за 2014 година, така од минатиот месец е отворена изложба посветена на овој гениј во Музејот на современата уметност – Аркен.hundervaser vo kopenhagen_2 hundervaser vo kopenhagen_4 hundervaser vo kopenhagen_3 hundervaser vo kopenhagen_1

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top