Насловна / Архитектура / Изградба на подводен велосипедски паркинг во Амстердам (ВИДЕО)

Изградба на подводен велосипедски паркинг во Амстердам (ВИДЕО)

Жителите на најголемиот холандски град ќе можат да ги паркираат своите велосипеди под вода за неколку дена, благодарение на иновативниот нов паркинг простор кој е штотуку завршен.

Градските власти се надеваат дека ќе го намалат метежот за паркирање велосипеди, што е вистински проблем во градот, со додавање на 7.000 паркинг места под централната станица во Амстердам.

3

Паркирање под вода

Паркингот треба да се отвори на 26 јануари и ќе има бесплатен паркинг за велосипеди до 24 часа, а достапни се и долгорочни евтини опции.

„Одлично е што луѓето можат да скокнат на своите велосипеди, да стигнат до станицата и да тргнат на своето патување без проблем“, рече Jeroen Vienen, портпарол на ProRail за проектот во интервју за The Guardian.

„Холандија е вистинска велосипедска земја, многу луѓе доаѓаат на станицата со велосипед, а ние и општината сигурно не сакаме сите тие велосипеди да лежат наоколу“.

1

Повеќе од 60 милиони евра беа инвестирани во изградбата на новата подводна станица, која започна во 2019 година, а градот Амстердам го документирал целиот процес во ова фасцинантно видео:

Проектот за изградба на паркингот е потпишан од амстердамското биро VenhoevenCSarchitect+urbanism, во соработка со градежната компанија Van Hattum en Blankevoort и пејзажни архитекти од фирмата DS Landscape Architects.

Проектот се заснова на амбицијата на архитектите од VenhoevenCS да ги трансформираат функционалните инфраструктурни задачи во заводливи простори кои придонесуваат за урбаната култура.

4

„Кога возите велосипед или поминувате покрај станицата, не гледате градежна јама, туку пловечко градилиште. Сè се транспортира преку вода – вклучувајќи ги и огромните бетонски елементи кои ќе формираат складиште за велосипеди долги до 237 метри“, рече за време на изведбата архитектот Danni Esselman.

85 милиони евра за паркинзи за велосипеди

За да се изгради гаражата, морало да се исуши езеро за да се направи простор за подводно/подземно складирање, но кога живеете во земја каде што има повеќе велосипеди отколку луѓе, да се најде место за сите нив е прилично важно.

Всушност, уште еден објект за дополнителни 4.000 велосипеди – поевтин за изградба за само 25 милиони евра – исто така неодамна беше отворен во близина на линијата на метрото север-југ во Амстердам, со што вкупната инвестиција само во паркинг за велосипеди достигна 85 милиони евра во последните години, пишува Yahoo! Life.

2

Можеби е уште поважно, дека едноставното додавање простори за складирање велосипед беше концептот на затворање на јазот помеѓу возењето велосипед и патувањето со воз.

Правењето на овие два сегменти што побеспрекорни им овозможува на поголем број со велосипед да дојдат до железничката станица наместо да се возат со автомобил до работа.

Овие врски стануваат сè поважни за градовите, бидејќи патниците бараат начини да ги намалат емисиите на јаглерод и да ги намалат патните трошоци, а и да не поминуваат цел ден на велосипед.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top