Насловна / Вести / Иновативно решение за греење во Виена: Power – 2 – Heat

Иновативно решение за греење во Виена: Power – 2 – Heat

Wiena-energija-greenje

Виенската компанија за снабдување со енергија Wien Energie приклучи иновативна постројка со моќност од 20MW, на градските мрежи за електрична енергија и топлификација, и со тoа овозможи ефикасно претворање во топлинска енергија на вишокот електрична енергија.

Wiena-energija-greenje-voda

Постројката “Power-2-Heat” функционира на тој начин што електричната енергија која не е потребна, а се испорачува во мрежата (на пример енергијата од ветерот), ефикасно да се претвори во топлина за греење на градот. Електричната енергија се претвора во топлинска преку електродни котли со вода со капцитет од 6500 литри. Водата се загрева и преку изменувачи на топлина се предава на топлификационата мрежа. Ова е добра поддршка за топлификационата мрежа, бидејќи на овој начин может да се грејат околу 20.000 домаќинства.
Инвестицијата чинела 3,5 милиони евра.

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top