Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност / И Трансјадранскиот гасовод интересен за Бугарија

И Трансјадранскиот гасовод интересен за Бугарија

tap_eu4446_22_juli12
Конзорциумите на Трансјадранскиот гасовод и проектот за интерконекција на Грција и Бугарија, потпишаа спогодба за разбирање и соработка во развојот на гасната инфраструктура. Дел од оваа спогодба е можноста за поврзување  на Бугарија со Трансјадранскиот гасовод, со што ќе се овозможи увоз на гас од Азербејџан.

На овој начин, според оценките на стручњаците, ќе се придонесе за диверзификација  на изворите за снабдување со природен гас, односно значително ќе се намали зависноста од рускиот гас. На овој начин Бугарија ќе ја зајакне енергетската сигурност.

Извор: UPI

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top